Za one manje upućene, kefir je najkraće rečeno fermentisano mleko koje sadrži bitne probiotičke kulture. Idealan je za želudac, rad creva, pospešuje njihov rad, čisti ih od loših bakterija i dokazano da je odličan prirodni probitik.
Zbog velikog broja pozitivnih bakerija koje sadrži, kefir je odličan lek protiv nadutosti a dokazano smanjuje gasove u organizmu. Osobe koje muče gasovi u crevima, bez obzira na to šta i kad jedu, svakodnevno bi trebalo da piju kefir.
Zdravim osobama se preporučuje kefir kao preventiva i kao prirodni probiotik.
Takođe se preporučuje, savetuju nutricionisti, da se kefir pravi kod kuće – jeftinije je, a možete da dobijete i veću količinu.
Preporučena dnevna doza kefira za sve osobe je oko litre, maksimalno 1,5 litara, ne više.
Međutim, ukoliko imate problema sa želucem dovoljno je da uzmete čašu kefira i u njega stavite jednu supenu kašiku mevenog lana i problem će biti rešen u nekoliko minuta..
Kefir se pravi od kefirnog zrna.
Potrebna vam je jedna supena kašika zrna koju ćete prvo obrati, zatim staviti u staklenu teglu i preliti sa 2,5 dcl – 3 dcl maksimalno, nekuvanog mleka.
Poklopljenu teglu ostaviti da stoji 24 sata na dnevnoj temperaturi, potom procedite i kefir je spreman za upotrebu.
(ljepotaizdravlje.ba)