Desert

Čokoladna đavolica

50 g kakao-praha, 100 g smeđeg šećera, 250 ml ključale vode,125 g putera (i malo za podmazivanje pleha), 150 g kristal-šećera, 225 g brašna, 5 g praška za pecivo, 5 g sode bikarbone, 5 ml ekstrakta vanile, 2 jajeta
Za glazuru: 125 ml vode, 30 g smeđeg šećera, 175 g putera, 300 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Izmešajte kakao i 50 g šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu.

Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna s dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte. Spojte ovu mešavinu s pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe (ili pecite iz dva puta) i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.

Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade.

Glazura: vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 g putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa, dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte.

Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali interesantnije je ako je ukrasite.