SASLUŠAN ŠEF POLICIJE VESKO MILIĆ: Tužilaštvo ispituje da li je učestvovao u iznudi

Dado Đilas
Pored šefa beogradske policije, ispitani svi akteri incidenta prilikom otimanja zgrade na gradilištu u Pećkoj ulici broj 13 na Zvezdari

BEOGRAD - Dve nedelje nakon što je Kurir postavio pitanja ministru Nebojši Stefanoviću u vezi sa sumnjivim poslovima i poznanstvima prvog čoveka šefa beogradske policije Veselina Milića, konačno su stigli odgovori iz MUP.

Sektor unutrašnje kontrole MUP poslao je juče dopis u kojem se navodi da su saslušani svi akteri incidenta na Zvezdari, o čemu je Kurir detaljno pisao - Veselin Milić, Bojan Gajović, Lazar Hopl i Goran Knežević, kao i da je kompletan izveštaj o ovom slučaju prosleđen nadležnom tužilaštvu.
Fonet/MUP 
Ćutao dve nedelje... Nebojša Stefanović

Obavljene provere

Podsetimo, Kurir je danima pisao o optužbama koje je na račun Veselina Milića i dvojice njegovih prijatelja - Gorana Kneževića, zvanog Top, i Lazara Hopla - izneo Bojan Gajović, direktor firme „Belmostroj“. Naime, Gajović tvrdi da su mu Hopl i Knežević pod zaštitom načelnika PU Beograd oteli zgradu u Pećkoj ulici broj 13 na Zvezdari, a objavili smo i video-snimak na kojem se njih trojica vide na gradilištu.
- Sektor unutrašnje kontrole (SUK), nakon obavljenih provera, dostavio je Osnovnom tužilaštvu u Beogradu na dalje postupanje kompletan izveštaj sa svim utvrđenim činjenicama i izjavama učesnika u vezi s tekstom objavljenim u dnevnom listu Kurir koji se tiče radova na zgradi u Pećkoj ulici broj 13 - rekao je juče načelnik ovog sektora Miloš Oparnica.

On je dodao da je u vezi s navodom našeg lista SUK izvršio konsultacije sa osnovnim tužiocem u Beogradu kako bi se proverili ti navodi.
Napokon stigli odgovori... Kurir još 24. novembra pisao o upadu Veselina Milića u zgradu na Zvezdari

Konsultacije s tužiocem

- Obavljen je razgovor sa svim učesnicima u navedenom događaju - Bojanom Gajovićem, Lazarom Hoplom, Goranom Kneževićem i Veselinom Milićem. Takođe je obavljen i uvid u sve predmete koji se vode pred nadležnim sudovima u vezi s prijavom krivičnih dela zelenašenja, iznude i ugrožavanja sigurnosti - rekao je Oparnica i objasnio da je reč o sudovima u Beogradu i Kraljevu, kao i o nekoliko sudskih postupaka koji se vode pred parničnim sudovima u vezi s imovinsko-pravnim sporovima koji postoje između navedenih osoba.

On je precizirao da je kompletan izveštaj o svim utvrđenim činjenicama, izjavama učesnika u događaju i izveštaj nadležne PS Zvezdara, koja je postupala prilikom prijave incidenta u Pećkoj ulici broj 13, dostavljen osnovnom tužiocu. Oparnica je objasnio da će tužilac doneti konačnu odluku o navodima u Kuriru i naglasio da je SUK tužiocu dostavio sve relevantne činjenice radi donošenja tužilačke odluke.
Dado Đilas 

Ubistvo Velibora Dunjića
OPTUŽEN MILIĆEV PRIJATELJ

Kako je Kurir ranije pisao, Goran Knežević, prijatelj načelnika Veselina Milića, optužen je za pomaganje ubici Velibora Dunjića (na slici), jednog od vođa navijača Crvene zvezde. U istom postupku kao svedok je saslušavan i Milićev kum Lazar Hopl, koji je tada bio suvlasnik splava „Džimis“, ispred kojeg je u maju 2014. Dunjić ubijen. Optužnicom je obuhvaćen i Vladimir Ðurović, tadašnji šef obezbeđenja splava, koji se tereti za ubistvo i koji je još u bekstvu.

Šta smo pitali MUP

Da li je MUP postupao po krivičnim prijavama koje je podnosio Bojan Gajović protiv Hopla i Kneževića?
Da li je sačinjena službena beleška o razgovoru koji je policija vodila s načelnikom Veselinom Milićem na gradilištu u Pećkoj ulici, što se vidi na video-zapisu?
Da li će Sektor unutrašnje kontrole sprovesti istragu o ovom slučaju?
Da li je Veselin Milić prošao bezbednosne provere pre nego što je postavljen na visoku funkciju?