Ručak i napitak

Kiseli kupus sa kolenicom i topla čokolada

Sastojci:

2 glavice kiselog kupusa
1 suva svinjska kolenica
200 g suve slanine
1 lovorov list
1 kašika masti
5-6 čenova belog luka
aleva paprika
so i biber, biozačin

Priprema: Kupus iseckati na krupnije pa ga malo proprati u hladnoj vodi, u zavisnosti da li je jako ili slabije kiseo. Staviti ga u ekspres lonac ili šerpu, pa u sredinu poređati suvu kolenicu i slaninicu, lovorov list, a odozgo naseckati drugu glavicu. Dodati mast, alevu i po želji ljutu papriku, so, biber i biozačin i očišćen i iseckan beli luk. Naliti vodom da ogrezne i staviti da se kuva na tihoj vatri oko sat i po da voda uvri.

Topla čokolada

Sastojci:

30 g crne čokolade
1 kašika kakaoa
2 dl mleka
30 g šećera
prstohvat soli

Priprema: U maloj šerpi na tihoj vatri pomešati čokoladu, kakao i 1 dl mleka i mešati dok se čokolada ne otopi. Dodati ostatak mleka i so i nastaviti mešanje. Na kraju dodati šećer, a kad čokolada postane gusta, sipati je u šolju. Po želji, toplu čokoladu možete ukrasiti šlagom.