Da bi se neko ugojio pola kilograma, dovoljno je da unese 3.500 kalorija, a povećanje veličine porcija objašnjava zašto toliko ljudi ima problem s prekomernom težinom.
Nutricionista Šen Porter otkrio je koja količina određenih namirnica je odgovarajuća i poželjna. On pokušava skrenuti pažnju na činjenicu da su pakovanja u prodavnicama sve veća i veća, zbog čega su ljudi izgubili orijentaciju o potrebnoj i zdravoj količini hrane koju je potrebno pojesti tokom obroka. Tajna se krije u merenju količine hrane u odnosu na ruke čoveka.
"Očigledna prednost korišćenja ruke za merenje porcije je u tome što su "uvek s vama". Takođe, ova metoda je proporcionalna vašem telu, pa ako ste krupnija osoba, i vaš dlan će biti veći, te će i izmerena porcija samim time biti prilagođena. Isto tako, deca bi trebala jesti količinu hrane proporcionalnu njihovoj dečjoj ruci", kaže Šen.
Meso - Dlan: Porcija bilo kojeg mesa trebala bi biti veličine dlana (bez prstiju).
"Trudite se pojesti ovu količinu mesa u svakom obroku, jer su ljudskom organizmu neophodni proteini, ali u manjim količinama, redovnim konzumiranjem”, kaže Šen i naglašava da ne bi trebalo pojesti više od 500 g crvenog mesa nedeljno.
Bela riba - Ceo dlan (s prstima): Bela riba, kao što je bakalar, sadrži malo masnoća i kalorija, tako da deo može biti veličine vaše ruke kada je dlan položen, uključujući i prste (oko 150 g i 100 kalorija).
"Bela riba je super, jer sadrži malo masnoća, a iako ima malu količinu omega 3 masnih kiselina, ona je dragocen izvor selena koji je važan za imunološki sastav, kao i za zdravu kosu i nokte", objašnjava Porter.
Masna riba - Dlan: Kao i kod mesa, porcija masne ribe kao što su losos, skuša ili sardine trebale bi biti veličine dlana. Filet ovde teži oko 100 g i osiguraće oko 200 kalorija.
Nekuvan spanać - Dva sklopljena dlana puta dva: Sirov spanać neophodno je jesti u količini od 80 g, što je gotovo celo pakovanje, a ista količina porcije vredi za sve zelene salate.
"Trebali biste jesti povrće uz svaki obrok, pa i kao dodatak sendvičima", kaže nutricionista.
Sitni plodovi - skupljeni dlanovi: 80 g sitnog voća, kao što su bobice je otprilike količina koja može stati u vaš dlan. "Paket borovnica je oko 250 g, što je tri porcije, pa ne morate pojesti sve odjednom", kaže Porter.
Povrće - Šaka: Povrće bi trebalo jesti što češće, u količini od oko 80 g po porciji. Drugim rečima, količina povrća trebala bi biti najmanje veličine skupljene šake.
"Ovoliku količini povrća trebalo bi jesti što češće uz glavni obrok”, tvrdi Šen.
Testenina (nekuvana) - Šaka: Ovo vam se možda čini kao mala porcija testenine za jedan obrok, ali ona dobija na težini i količini tek kada se skuva, jer upija vodu, te će vas ovolika količina testenine svakako zasititi.
Orašasti plodovi - Dlan jedne ruke: Orasi i semenke odlična su i bogata užina, jer su zdravi za srce zbog nezasićenih masnoće koje sadrže, ali su kalorične namirnice, zbog čega je neophodno da povedete računa o količini koju pojedete. Odgovarajuća količina srazmerna je onoj količini plodova koja može stati u vaš jedan dlan.
Čokolada - Kažiprst: Komad čokolade veličine kažiprsta teži oko 100 kalorija (ili oko 20 g za veće osobe), i to bi trebala biti odgovarajuća količina za vaš omiljen desert.
Sir - Dva palca: Porcija sira trebala bi biti oko 30 g, dužine i širine oba palca. Ova količina teži oko 125 kalorija i vašem organizmu osigurava trećinu kalcija koju je potrebno unijeti u organizam dnevno.
Torta - Dva prsta: Komad torte trebao bi biti dužine i širine dva prsta. Jedan kraj može biti malo deblji nego dva prsta ako je u pitanju koso rezanje okruglih torti. Ovakav komad torte sadrži oko 185-200 kalorija i može biti odlična poslastica ili užina.