Desert

Rolat s filom od maskarpone sira

Za testo:

- 60 g kakaoa
- 60 ml vruće vode
- 1 vanilin šećer
- 30 g maslaca
- 140 g šećera
- 7 jaja
- 1/2 kašičice praška za pecivo

Fil:

- 200 ml slatke pavlake za šlag
- 150 maskarpone sira
- 2 velike kašike šećera u prahu
- malo ekstrakta vanile

Glazura:

- 150 g čokolade
- 50 g maslaca
- 1 kašika meda

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Na veliki pleh (onaj iz rerne) stavite papir za pečenje i premažite ga maslacem. U manjoj posudi izmešajte kakao, vruću vodu i maslac. Odvojte žumanca i belanca. Žumanca dobro umutite s polovinom šećera i vanilin šećerom. Kad postane gusta, dodajte smesu s kakaom i dobro izmešajte. Umutite belanca, dodajte preostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Trećinu belanaca dodajte u smesu s jajima i kakaom i lagano promešajte. Dodajte i ostatak (pazite da se ne stvore mehurići vazduha). Ovu smesu sipajte na pripremljen pleh, poravnajte je i pecite oko 17-18 minuta. Koru izvadite da se ohladi i prekrijte vlažnom krpom.

Za glazuru na pari otopite čokoladu, maslac i med i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodajte malo ekstrakta vanile i maskarpone sir i sve dobro sjedinite. Ohlađenu koru premažite filom, pa je zarolajte pomoću papira za pečenje koji ćete uklanjati kako budete rolali. Kolač stavite u frižider pola sata da se fil stegne. Nakon toga ga prelijte mlakom (ne vrućom) glazurom i ponovo vratite u frižider.