Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa ribanca
- 1/2 kg mlevenog mesa
- 1/2 šolje pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 dl kiselog mleka
- malo mleka
- so, biber
- jaje + 2 žumanceta
Priprema: Kupus ispržite, a pirinač skuvajte u slanoj vodi i ocedite ga. Meso ispržite sa lukom, posolite, pobiberite i ohladite, pa dodajte jaje.
U tepsiju ređajte red kupusa, red pirinča i red mesa i tako sve dok ne potrošite sav materijal. Završite sa kupusom.
Sve to prelijte mešavinom kiselog mleka i žumanaca, pomešanih sa malo mleka. Pecite na umerenoj temperaturi oko 60 minuta.
- 1 kg kiselog kupusa ribanca
- 1/2 kg mlevenog mesa
- 1/2 šolje pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 dl kiselog mleka
- malo mleka
- so, biber
- jaje + 2 žumanceta
Priprema: Kupus ispržite, a pirinač skuvajte u slanoj vodi i ocedite ga. Meso ispržite sa lukom, posolite, pobiberite i ohladite, pa dodajte jaje.
U tepsiju ređajte red kupusa, red pirinča i red mesa i tako sve dok ne potrošite sav materijal. Završite sa kupusom.
Sve to prelijte mešavinom kiselog mleka i žumanaca, pomešanih sa malo mleka. Pecite na umerenoj temperaturi oko 60 minuta.
Šarlota od jabuka
Sastojci:
- 6 većih jabuka
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 125 g brašna
- malo cimeta
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu
Priprema: Zagrejte rernu na 170 stepeni, a dno okruglog kalupa prekrijte papirom za pečenje podmazanim hladnim puterom. Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na kriške ili kocke i poslažite ih direktno u pripremljen kalup za pečenje (prečnika oko 23 cm).
Penasto umutite jaja sa šećerom. Dodajte vanilin šećer i brašno, pa sve dobro izmešajte. Smesa će biti poprilično gusta. Dobijeno testo sipajte preko jabuka i pecite 55-60 minuta. Gotov kolač ostavite u kalupu desetak minuta, a potom ga okrenite na tanjir za posluživanje tako da jabuke budu na vrhu. Pospite ga šećerom u prahu i cimetom.