AMERIČKI NAUČNICI: Vegetarijanska ishrana je loša po okolinu, bolje je jesti meso
Zelena salata je navodno tri puta gora od slanine, otkrilo je istraživanje Karniž Melon fakulteta, tokom koga se analizirao uticaj po broju kalorija koje sa sobom nose različite namirnice, a razmatralo se i koliko je svaka kalorija "koštala" energije, vode, i koliko je gasa iz staklenika emitovala.
Rad koji je objavljen u časopisu "Environment Systems and Decisions", ide u suprotnom smeru od nedavnih poziva da ljudi prestanu s konzumacijom mesa kako bi se obuzdale klimatske promene.
Naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju nisu digli glas protiv ideje da bi ljudi trebalo da konzumiraju manje mesa, ili činjenice da stoka u velikoj meri doprinosi emitovanju gasa iz staklenika, ali su otkrili da kad bi ljudi jeli samo preporučenu, "zdraviju" hranu, ne bi došlo ni do kakvih pozitivnih pomaka kada je reč o okolini. Čak ni kad bi smanjili ukupan unos kalorija.
Stručnjaci su pratili kako rast, prerada i transport hrane, zatim prodaja i posluživanje, ali i skladištenje u domaćinstvima utiče na okolinu. I to su radili s više vrsta hrane.
Pol Fišbek, jedan od autora istraživanja tvrdi da veći deo najučestalijeg povrća zahteva više resursa po dobivenoj kaloriji nego što se mislilo.
"Patlidžan, celer i krastavci su posebno loši, pogotovo ako ih uporedite sa svinjetinom ili piletinom."
Prvobitni nalazi novog istraživanja iznenadili su druge naučnike, poput Entonija Frogata iz Čatam Hausa, koji je izavio da se uzgoj, recimo salate, uveliko razlikuje od osobe do osobe.
"Obično pratimo belančevine, a ne kalorije, te je uopšteno pravilo da se i dalje smanjuje konzumacija mesa u korist belančevina dobivenih iz biljnog sveta, kako bi se smanjila emisija", objasnio je Frogat.
Tom Mišele, još jedan od autora istraživanja je izjavio da je veza između prehrane i okoline - komplikovana. "Ono što je dobro za naše zdravlje nije uvek ono što je najbolje za našu okolinu. Važno je da javni službenici to shvate i da na osnovu toga nastave da razvijaju smernice za zdravu prehranu budućnosti!"