Bruka: Oslobodili ubicu Srba Ljimaja

Sud „procenio” da nema dokaza da je nekadašnji komandant OVK u selu Klečka ubijao srpske civile

PRIŠTINA - Zar je ovo pravda?
Mešovito krivično veće Okružnog suda u Prištini oslobodilo je Fatmira Ljimaja
(41) i trojicu njegovih saradnika, bivših komandanata OVK, krivične odgovornosti za ratne zločine počinjene u selu Klečka. Oni su bili optuženi da su u pritvorskom centru OVK u selu Klečka od početka 1999. do sredine juna iste godine ubijali srpske i albanske civile, kao i zarobljene srpske vojnike i policajce!

Sudsko veće, kojim je predsedavao britanski sudija Džonatan Velford-Kerol, tvrdi da nema dokaza protiv Ljimaja.

- Sud je postupao u svetlu odluke da je neprihvatljivo svedočenje ključnog svedoka Agima Zogaja, pošto su te izjave, prema mišljenju suda, uzete u suprotnosti sa zakonom o krivičnom postupku Kosova - rekao je Velford-Kerol, obrazlažući presudu na koju tužilac Mauricio Salustro može da uloži žalbu u narednih 15 dana.

Ključni svedok Agim Zogaj u septembru prošle godine nađen je obešen u parku u nemačkom gradu Duizburgu. Zogaj je, inače, bio zaštićeni „svedok iks”, a svom dnevniku „Dosije iks” opisao je kako mu je 1999. Ljimaj naredio da ubija Srbe!

- Fatmir je rekao: „Sad svi odložite oružje! Hoću da Agim ove ubije, jer nikada nisam video da je on nekoga likvidirao.” Nisam se usudio da protivrečim. Arben i Behljuj Ljimaj otišli su po lopate. Stavili su Srbe u udubljenje koje je u zemlji napravila kiša. Pucao sam u njih sa udaljenosti od dva metra iz pištolja „valter”. Ispraznio sam šaržer. Ne sećam se gde, bio sam u šoku - napisao je Zogaj u dnevniku.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je juče da je odluka suda u Prištini sramna i nepravedna.

- Postavlja se pitanje da li će iko ikada na Kosovu i Metohiji biti osuđen za zločine počinjene nad Srbima - pitaju iz ovog tužilaštva.

Kako navode, postupak protiv Ljimaja vodi se i u ovom tužilaštvu i za njim je raspisana poternica.

- To znači da će on biti uhapšen čim napusti teritoriju Kosova - kazali su u tužilaštvu za Kurir.

Reakcije na odluku suda u Prištini

Oliver Ivanović: Ministarstvo za Kosovo i Metohiju

- Razočaravajuća presuda, naročito za one koju su izgubili članove porodice, a sumnja se da su nastradali upravo u selu Klečka. Poražavajuća je i činjenica da među Albancima i dalje vlada mišljenje da nije zločin ubiti Srbina. Slabost je pokazao i Euleks, jer se nije dovoljno dobro pripremio za ovo suđenje.

Marko Jakšić: Zajednica srpskih opština na KiM

Oslobađajuća presuda za mene nije ni nova ni neočekivana! Kao što naš narod kaže - vrana vrani oči ne vadi. I u ovom postupku pokazalo se da se za sve što se dešavalo tokom prethodnih godina sudi samo Srbima, dok su Hrvati, Muslimani i Albanci, po svemu sudeći, pošteđeni svake krivice.

Goran Bogdanović: Ministar za Kosovo

Ova odluka je skandalozna i ponižavajuća za žrtve i pokazuje da sudstvo na Kosovu ne funkcioniše na principu prava i pravde, već na etničkom. Ova nepravedna odluka je očigledan dokaz da se zločini nad Srbima na Kosovu ne kažnjavaju, već se zločinci promovišu u nacionalne junake.

Žrtve vezali, pa likvidirali

Posle ekshumacije na području sela Klečka, u septembru 2009, identifikovano je pet tela kojima su ruke bile vezane žicom na leđima! Reobdukcionim nalazima utvrđeno je da su povrede nanete projektilima ispaljenim iz ručnog vatrenog oružja. Dve osobe su zaklane, a sve žrtve bile su starosti između 25 i 65 godina.

Tačijev saradnik

Fatmir Ljimaj, bivši komandant OVK, poznatiji pod nadimkom Čelik, bio je optužen za izdavanje naredbi i učešće u mučenjima srpskih i albanskih civila zatočenih u logoru Klečka. U izveštaju Dika Martija, Ljimaj se navodi kao jedan od vodećih ljudi „dreničke grupe” Hašima Tačija, pored Džavita Halitija, Kadrija Veselija i Azema Sulje.