SAVET NEDELJE DR NADE MACURE: Kad vas muči reuma

Marina Lopičić
Uobičajena bioprognoza prilikom promena vremena, naročito izraženih u jesenjem i zimskom periodu, odnosi se na starije ljude. Bolovi se najčešće javljaju u predelu vratne kičme, kukova i kolena.

Degenerativnom bolešću zgobova bave se reumatolozi, svakako i ortopedi, koji zbog precizne dijagnostike zahtevaju biohemijske analize (na reuma faktore), kao i RTG snimak obolelog zgloba. Ponekad se uključuju i imunolozi, naročito kada je potrebno isključiti neko drugo reumatsko oboljenje. Dijagnozu postavljamo na osnovu bola u zglobu i drugih pratećih manifestacija. Bol popušta prilikom mirovanja, na koži nema crvenila, a otok može da postoji kao znak vanzglobnog reumatizma. RTG dijagnostika pokazuje sužene zglobne pukotine, pojavu osteofita, povećanu gustinu ispod hrskavičavih slojeva kosti...

Nije retkost da se degenerativno oboljenje nadoveže posle drugih oboljenja zglobova. Lečenje podrazumeva: mirovanje, dijetu (naročito ako je osoba gojazna, pa zglobovi trpe veliki pritisak). Široka je paleta lekova protiv bolova u smislu tableta, gelova, obloga kao i nesteroidnih analgetika. Naravno, kod težih oblika bolesti prepisuju se kortikosteroidi.

Ortopedske mere takođe se primenjuju u cilju očuvanja pokreta, aktivnosti pacijenta i popravljanja funkcije. Kada bolovi uminu, pristupa se fizikalnoj terapiji i banjskom lečenju.

Vaša Nada Macura