- 2 pileća bela mesa
- 4-5 kiselih krastavaca 3 jajeta
- 100 g pečenog kikirikija
- so, biber, ulje
- 100 g majoneza
- 50 g kačkavalja
1. Pileće belo meso obariti i iseckati na tanke rezance. Kisele krastavce iseći na kolutiće i izmešati s mesom. Dodati iseckana kuvana jaja, usitnjen pečeni kikiriki, ulje, so i biber i sve lagano izmešati.
2. Na kraju dodati majonez i još jednom lagano promešati.
3. Pripremljenu salatu posuti rendanim kačkavaljem.
1/2 kg telećeg buta
- 1 koren paštrnaka
- 1 mali koren celera
- 1 šargarepa
- 1 peršun
- 1 glavica luka + 2 glavice za zapršku
- peršunov list
- so
- nekoliko zrna bibera
- aleva paprika
- 2 lovorova lista
- ulje ili mast
- brašno
- jabukovo sirće
- pirinač
- 2 jajeta
1. Meso oprati, iseći na sitnije komade i staviti da se kuva. Kašikom skidati penu da tečnost ostane bistra. U lonac staviti zelen, glavicu zasečenog luka, list peršuna, nekoliko zrna bibera, lovorov list i so. Čorba je kuvana kad meso i povrće budu mekani.
2. Zaprška: U šerpu staviti ulje ili mast da se dobro zagreje, pa dodati dve glavice sitno iseckanog crnog luka. Kad lepo požuti, posuti ga s malo brašna (zaprška treba da bude retka), dodati malo aleve paprike po ukusu i polako kašikom dosipati malo skuvane supe kako se ne bi napravile grudvice. U čorbu dodati zapršku i malo jabukovog sirćeta i ponovo pustiti da provri.
3. U hladnoj vodi skuvati pirinač.
4. Umutiti dva jajeta s malo pavlake ili mladog kajmaka i polako doliti u čorbu i dodati pirinač.
5. Čorbu poslužiti toplu i posuti je sitno iseckanim listom peršuna.
Za kore:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 5 kašika oraha
Fil:
- 3 jajeta
- 300 g šećera
- 250 g putera
1. Penasto umititi jaja i šećer, postepeno dodavati brašno i na kraju orahe i u okruglom plehu ispeći koru. Pečenu po želji iseći na tri dela.
2. Za fil malo umutiti jaja i šećer, dodati omekšali puter i sve zajedno kuvati na pari ne duže od pet minuta. U vruću smesu dodati 300 g čokolade za kuvanje.
3. Hladne kore filovati hladnim filom i tortu ukrasiti po želji.
Prva kora:
- 2 jajeta
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša (od jogurta) brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 dl ulja
- malo soli
Druga kora:
- sve isto kao za prvu koru + čaša od jogurta barenog i iseckanog spanaća
Treća kora:
sve isto kao za prvu koru + kašičica aleve paprike
Fil:
- 1/2 kg sitnog sira
- 300 g seckane šunke
- 100 g pavlake
1. Izmešati pojedinačno sastojke za sve tri kore i peći ih redom u podmazanom i pobrašnjenom plehu po 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
2. Umutiti sastojke za fil, pa premazati kore i tortu. Ukoliko je gust, dodati još malo pavlake.
3. Tortu po želji ukrasiti kuvanim jajima, rendanim kačkavaljem i šunkom.
- 150 g lešnika
- 250 g nutele
- 80 g napolitanki
- 180 g čokolade
1. Lešnike prepržite u rerni. Stavite ih u kesicu i usitnite kuhinjskim čekićem. Napolitanke izmrvite rukama ili ih sitno iseckajte.
2. Pomešajte lešnike, usitnjene napolitanke i nutelu. Nakon toga smesu stavite u frižider na dva sata da se poveže.
3. Otopite čokoladu na pari.
4. Izvadite smesu iz frižidera i oblikujte kuglice i umačite ih u rashlađenu otopljenu čokoladu.
5. Kuglice stavite sa strane kako bi se ocedile od viška čokolade i ohladile. Poslužite ih u papirnim korpicama.
- 5 velikih kašika maslaca
- 2 crna luka
- 1 čen belog luka
- šunka
- 100 g zelenih maslina bez koštice
- so
- biber
- senf
- krompir
1. Meso posoliti, pobiberiti i premazati senfom. Neka tako odstoji 10 minuta.
2. U međuvremenu opran krompir staviti da se kuva u ljusci.
3. Na zagrejanom maslacu ili ulju peći meso dok ne dobije rumenu boju. Dodati jedan iseckan crni luk i usitnjen beli, šunku isečenu na kockice i dinstati dok luk ne postane staklast. Poklopiti i kuvati.
4. Gotovo meso izvaditi u toplu posudu, masline staviti u sok od kotleta i malo ih prodinstati i staviti preko kotleta.
5. Skuvani krompir oguliti i iseći na kolutove. Na tiganju prepržiti ostatak luka, na njega staviti isečen krompir, dobro promešati i začiniti po ukusu i servirati s mesom.
Tradicija se mora ispoštovati
NEMA SLAVLJA BEZ RUSKE SALATE
Za ovu neizbežnu prazničnu salatu potrebno je 150 g krompira, 150 g šargarepe,150 g graška, 150 g kiselih krastavčića, 200 g stišnjene šunke, 300 g majoneza, 2 kuvana jajeta, kašika senfa, 2 kašike limunovog soka, so i biber. Krompir i šargarepu iseći na kockice i skuvati ih u ključaloj slanoj vodi. Grašak takođe skuvati. Šunku, krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine, pa sve izmešati. Servirati hladno.
SAVETI ZA ONE KOJI POSTE
Ako postite za praznike, nikako ne smete biti gladni! Uz dobar izbor hrane, vaša trpeza će biti veoma bogata i slasna. Što se tiče salata za predjelo, izbacite sve vrste mesa i mlečnih proizvoda, a majonez zamenite posnim. Kod spremanja kolača umesto maslaca koristite margarin, mleko zamenite vodom, a kod spremanja testa birajte recepte bez jaja.