Kako ste se ponašali do sada?

STALNO SE BLAMIRATE, A TO NE ZNATE: 15 pravila bontona kojih niste bili svesni

Foto: Profimedia
Pročitajte ovo pre nego što još jednom izađete da jedete i osramotite se.

Ponekad se stiče utisak da se u restoranu morate pridržavati više pravila nego inače. I dok dobro znate da ne smete naslanjati laktove na sto, da ne smete jesti halapljivo, niti da žvaćete otvorenih usta, ovo sigurno niste znali.

Ovih 15 pravila se mogu tumačiti kao nevaspitanje. Ako ste do sada radili nešto od ovoga, pod hitno iskorenite te navike.

1. Probajte svoj obrok pre nego što dodate so, biber ili druge začine

2. Sačekajte dok svi sednu i budu usluženi, pa tek onda krenite da jedete

3. Uvek dodajte so i biber zajedno

4. Ne pričajte s punim ustima

5. Ovo je zvanična postavka stola za jelo

6. Koristite pribor koji je postavljen

7. Pravilan način da postavite svoj pribor u tanjir

8. Postavljanje svojih štapića na vrh činije se smatra vrlo nepristojno

9. Nikad ne dodajte hranu iz štapića u štapiće

10. Način na koji postavite pribor na tanjir šalje poruku osoblju

11. Postavljanje vaših štapića uspravno u posudi se smatra kao žrtva mrtvima

12. Ovo je neformalno podešavanje pribora

13. Trljanje štapića se takođe smatra nepristojno

14. Na sto ne stavljajte stvari koje nemaju veze s jelom i obrokom

15. Uvek bi trebalo da ostavite bakšiš konobaru. 20% od vašeg ukupnog računa

Foto: Profimedia
Foto Profimedia

(Dnevne.rs)