Kardiolozi i nutricionisti već duže vreme govore o štetnom uticaju kožice i masnih delova piletine, piše sajt Stvar ukusa. Međutim, vreme je da počnete bez griže savesti da uživate i u ovim slasnim delovima pileta.
Zbog čega? Većina masti koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca. Sudeći prema rezultatima studije sprovedene u Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Harvard, nezasićene masnoće mogu doprineti smanjenju krvnog pritiska i holesterola.
Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi. Ipak, pileću kožicu treba jesti u umerenoj količini. Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kiselina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kiseline mogu pojačati upalne procese u organizmu.Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umerenim količinama.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Zašto ne treba prati sirovu piletinu
Najčešće greške u pripremi piletine
Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak
Limun, najbolji saveznik u mršavljenju
Ove stvari nemojte raditi nakon obroka
Zašto ne treba izbegavati kožicu kada jedete piletinu?
Objavljeno
13.01.2016. 11:46h
→ 01.08.2017. 0:00h
Već godinama stručnjaci upozoravaju da je kožica najnezdraviji deo piletine, ali najnovija istraživanja pokazuju da to baš nije tako.