KERI ZAHVALIO IRANU ZBOG PUŠTANJA MARINACA: Sve je rešeno mirno, diplomatija je pobedila

AP 22 Okt 2015
Državni sekretar SAD Džon Keri zahvalio je danas Iranu posle "brzog" oslobađanja deset američkih mornara uhapšenih prethodnog dana kada su zalutali u iranske teritorijalne vode.

"Činjenica da je to pitanje rešeno mirno i efikasno pokazuje kritičnu ulogu diplomatije u očuvanju sigurnosti, bezbednosti i snage naše države", rekao je Keri u danas objavljenom saopštenju.

Keri je uspostavio bliske veze sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom posle nedavnog postizanja nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila. Iranske vlasti saopštile su danas da su oslobodile desetočlanu posadu dva mala broda američke mornarice koji su juče ušli u iranske vode.

Iranska revolucionarna garda je saopštila da su američki mornari oslobođeni pošto je utvrđeno da u iranske vode nisu ušli namerno. Posada koju čini devet muškaraca i jedna žena bila je zadržana na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, u čijoj su blizini uhvaćeni.

Američka vojska saopštila je da su ušli u iranske teritorijalne vode blizu ostrva Farsi zbog mehaničkih problema na jednom od brodova. Američki ministar odbrane Eš Karter je ranije pozdravio oslobađanje američkih mornara i zahvalio je državnom sekretaru Keriju na njegovom diplomatskom angažovanje po tom pitanju.