Postoji mnogo faktora u tom jednom savršenom gutljaju, i bila bi prava šteta da ne znate ništa o tome.
1. Miris mladog vina naziva se "aroma", a starog "buket"
2. Pošto se degustacija vina svodi na miris, žene su bolji degustatori jer imaju jače čulo mirisa od muškaraca
3. Postoje naučni dokazi da umereno, redovno ispijanje vina smanjuje rizik od srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti, moždanog udara i bolesti desni
4. Francuska, Italija, Španija i Kalifornija su najveći proivođači vina na svetu
5. Kada su dobro upareni, hrana i vino imaju "sinergiju", iliti stvaraju treći ukus koji ne biste mogli da osetite bez ove kombinacije
6. Godina berbe nije nužno i godina kada se vino flašira jer se neka vina ne mogu flaširati iste godine kada se grožđe bere
7. Postoje vina koja nemaju prepoznatljiv miris i mogu ga razviti s vremenom, ali isto tako postoje vina koja ostaju kakva jesu i kako vreme prolazi
8. Vino koje ima ustajao miris, miris mokrog kartona ili plesni, verovatno je pokvareno
9. Vremenom, crna vina gube boju i dobijaju neku ciglasto crvenu boju, dok bela vina tamne, i dobijaju neku braon-žutu boju
10. Enolozi su vinski hemičari koji ispituju uzorke vina i daju savete vinarima
11. Grožđe je jedino voće koje se može samo prirodno fermentisati
12. Oenofobija je strah od vina
(Fokuzz)