12 stvari koje svaki ljubitelj vina mora da zna! Broj 6 će vas iznenaditi!

Profimedia
Toliko se toga može reći o vinu. Da bi ste u njemu uživali, morate ga razumeti.

Postoji mnogo faktora u tom jednom savršenom gutljaju, i bila bi prava šteta da ne znate ništa o tome.

1. Miris mladog vina naziva se "aroma", a starog "buket"

2. Pošto se degustacija vina svodi na miris, žene su bolji degustatori jer imaju jače čulo mirisa od muškaraca

Profimedia 


3. Postoje naučni dokazi da umereno, redovno ispijanje vina smanjuje rizik od srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti, moždanog udara i bolesti desni

4. Francuska, Italija, Španija i Kalifornija su najveći proivođači vina na svetu

Profimedia 
Foto Profimedia

5. Kada su dobro upareni, hrana i vino imaju "sinergiju", iliti stvaraju treći ukus koji ne biste mogli da osetite bez ove kombinacije

6. Godina berbe nije nužno i godina kada se vino flašira jer se neka vina ne mogu flaširati iste godine kada se grožđe bere

Profimedia 
Foto Profimedia


7. Postoje vina koja nemaju prepoznatljiv miris i mogu ga razviti s vremenom, ali isto tako postoje vina koja ostaju kakva jesu i kako vreme prolazi

8. Vino koje ima ustajao miris, miris mokrog kartona ili plesni, verovatno je pokvareno

Profimedia 
Foto Profimedia

9. Vremenom, crna vina gube boju i dobijaju neku ciglasto crvenu boju, dok bela vina tamne, i dobijaju neku braon-žutu boju

10. Enolozi su vinski hemičari koji ispituju uzorke vina i daju savete vinarima

Profimedia 
Foto Profimedia,


11. Grožđe je jedino voće koje se može samo prirodno fermentisati

12. Oenofobija je strah od vina

Profimedia 
Foto Profimedia

(Fokuzz)