Obratite pažnju

PRAVILO 5 SEKUNDI: Svaki roditelj ovo mora da zna!

Foto: Profimedia
Naučnici su dokazali kako se hrana koja je pala na pod sme jesti i da u njoj neće biti bakterija, odnosno da je sigurna za zdravlje. Ipak, sve zavisi koliko dugo je bila na podu.

Pravilo je vrlo jednostavno - 5 sekundi. Toliko hrana može ležati na podu, a da se na njoj ne počnu razvijati bakterije. To tvrde naučnici koji su napravili eksperiment.

Bacali su različitu hranu na pod, merili koliko je prošlo pre nego što su je podigli, a potom su kroz mikroskop pogledali šta se dešava. Bilo je tu suve hrane, testenina, hleba... Bacali su je na različite površine, na tepih, laminat i na pločice.

Svaki komad hrane na podu su ostavili od tri do 30 sekundi pa testirali ima li na njima opasnih bakterija - E.coli i stafilokoka. Zaključili su na kraju kako je sva hrana sigurna kao na podu nije provela duže od pet sekundi.

Foto: Profimedia

Najmanje bakterija bilo na hrani podignutoj s tepiha. Takođe, na vlažnoj hrani će se bakterije brže razmnožavati, a na suvoj (slanoj ili slatkoj hrani) najsporije.

Ipak mnogi ljudi ne žele pojesti nešto s poda, možda više jer su gadljivi nego što se boje opasnih bakterija.

Pogledajte kratak i zabavan video na tu temu:

(24sata.hr)