Kozje mleko i hrana i lek

Podstiče brže iskorišćavanje gvožđa u krvi, pa ga stručnjaci preporučuju malokrvnim osobama, onima s obolelom jetrom i plućima

Malokrvni ste, podložni bolestima i imate srčanih problema? Vreme je da u ishranu uvedete kozje mleko. Jer, nutricionisti tvrde da ono podstiče bolje i brže iskorišćavanje gvožđa u krvi i obnavlja hemoglobin, pa ga preporučuju osobama koje pate od malokrvnosti.

Sem toga, iako je masnije od kravljeg mleka, jer sadrži 4,4 odsto mlečnih masnoća, lakše se vari. Ima mnoštvo proteina, vitamina B kompleksa, minerala i kalcijuma. Kozje mleko se od davnina upotrebljava, ne samo kao hrana, već i kao sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Iako je po svom hemijskom sastavu i karakteristikama slično kravljem, bitno se od njega razlike po sastavu masnoća. Naime, masnoće u kozjem mleku sastoje se od sitnijih “kapljica”, pa se zbog toga brže vare.

Za samo 40 minuta kozje mleko se potpuno svari, dok je za kravlje potrebno oko dva i po sata.
Profesor Ljubomir Pfaf, nutriciolog, ističe da je kozje mleko izuzetno zdravo za organizam i da je njegova biološka vrednost veća od one koju ima kravlje.

- Masnije je i kvalitetnije od kravljeg. Dnevne potrebe organizma zadovoljavaju se samo jednom čašom od 200 mililitara. Inače, ne bi trebalo da se pije u velikim količinama. Najblagotvorniji za organizam su mlad sir ili mleko, jer sadrže oko 10 odsto masnoća. Četiri puta više ih, na primer, ima u prevrelim sirevima - navodi dr Pfaf.
Kako dodaje profesor Pfaf, kozje mleko dobro je za regeneraciju jetre, posebno kad se radi o takozvanoj masnoj jetri.

- Odlično je i za one koji boluju od ciroze ili upale jetre ili imaju infekciju mononukleozom. Dokazano je da u tim slučajevima kozja surutka ima izvanredan učinak na obolele delove jetre - kaže prof. Pfaf.

Istovremeno, kako su istraživanja pokazala, bolja svarljivost i izražena kiselost su karakteristike zbog kojih se kozje mleko razlikuje od svih ostalih vrsta mleka. Zbog toga se preporučuje za ishranu dece i bolesnika. Kod dece hranjene kozjim mlekom umesto kravljim, zabeležen je brži rast, veća telesna masa i bolja struktura kostiju.

Kroz istoriju, kozje mleko se preporučivalo kao lek za jačanje imuniteta i pluća, bilo je jedan od osnovnih sredstava u borbi protiv tuberkuloze, a savremeni lekari ga sve češće “propisuju” i kao odličnog saveznika u borbi protiv stresa, jer u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, koji pozitivno utiču na jačanje nervnog sistema.

Dnevne potrebe organizma zadovoljavaju se jednom čašom od 200 ml. Inače, ne bi trebalo da se pije u velikim količinama

Šolja puna proteina

Samo jedna šolja mleka osigurava čak 18 odsto dnevnih potreba deteta za proteinima, dok se šoljom kravljeg mleka pokriva samo 13 odsto. Kozje mleko sadrži i manje laktoze od kravljeg, što mu daje prednost kod osoba koje ne podnose laktozu.