AKO VOLITE PARMEZAN ONDA...Imamo loše vesti za vas, jako loše!
Međutim, u zavisnosti od marke sira koji kupujete, to možda neće biti parmezan što sipate na vašu hranu. Može da bude oblik piljevine...
2012. godine agenti inspekcije za hranu "upali" su u fabriku sira u ruralnoj Pensilvaniji. Fabrika je pripadala "Castle Cheese INC."Zahvaljujući dojavi, inspektori su imali razloga da veruju da je kompanija u svoj navodno 100% parmezan dodavala i druge stvari.
Njihova istraga iznela je dokaze da je ova fabrika zaista dodavala svašta u sir. Njihov vodeći brend parmezana, kako se ispostavilo, bio je ispunjen stvarima kao što je drvena masa. U nekim slučajevima, "sir" je jedva sadržao sir uopšte.
Nažalost, ovo grozno otkriće nije izolovan slučaj.
Evidencija prethodnih istraživanja agencije pokazuju jasan obrazac dobavljača parmezana kako dodaju stvari u produkt. Uobičajeni sastojci uključuju celulozu napravljenu od drvene pulpe i čedara, što je mnogo jeftinije od parmezana.
Celuloza se smatra bezbednim hranljivim dodatkom od strane agencije, ali samo na nivou od 2 do 4%. Međutim, potrošački brendovi parmezana često sadrže nivoe od oko 8%.