"U pšenici nema ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama, iste te hranjive stvari koje se nalaze u njoj možete dobiti i iz zdravijeg voća i povrća, pa bi izbor trebalo da bude očigledan", navodi doktor Dejvis koji upozorava na tri loše posledice koje izaziva konzumacija pšenice.
S ovim tvrdnjama donekle se slaže i nutricionista Maja Maretić koja je objasnila negativne posledice konzumiranja pšenice.
1. UGLJENI HIDRATI IZ PŠENICE UZROKUJU MASNU KOŽU I POJAVU AKNI
Ugljeni hidrati u pšenici obično se smatraju dobrima zbog svoje složenosti jer se duže razgrađuju i polako ulaze u krvotok pa sporije povisuju koncentraciju šećera u krv.
Međutim, velika količina skroba koji se devovanjem enzima u organizmu pretvara u šećere pošto popuni rezerve postaje višak koji dovodi do povišene visine insulina i aktiviranja žlezda na proizvodnju masnoće, što rezultira masnom kožom i aknama, tvrdi je kardiolog Dejvis.
Nutricionistkinja Maja Maretić ističe kako treba razlikovati intergalno zrno pšenice koje ima izuzetnu prehrambenu vrednost od belog brašna koje, kao i beli hleb, ima ove negativne efekte na telo.
U njemu su usitnjeni i izbeljeni najmanje vredni delovi zrna, a odstranjeno je najvažnije - omot, mekinje i klica.
Rešenje za zdravu populaciju koja ne treba u potpunosti izbegavati pšenicu je korišćenje integralog zrna radi veće nutritivne vrednosti.
2. PROTEIN GLUTEN IZ PŠENICE LOŠE UTIČE NA ZGLOBOVE
Poznato je da celijaklija nije još uvek dobro istražena, a milioni Amerikanaca verojatno imaju alergiju na pšenicu, a da to i ne znaju. Česti bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posledica te alergije koja nije dijagnostifikovana, upozorava doktor Vilijams Dejvis.
"Ne postoje dva čoveka obolela od celijakije s istim simptomima bolesti. Najčešći simptomi koji se javljaju zbog intolerancije na gluten su: proliv, zatvor, bol u stomaku, anemija, bol u kostima, lak prelom kostiju, poremećaj kože", objasnila je Maja Maretić.
3. AMILOPEKTIN - UGLJENI HIDRAT IZ PŠENICE POVISUJE ŠEĆER U KRVI
Pšenica može loše da deluje na šećer u krvi, tvrdi dr Dejvis jer se ugljeni hidrati iz pšenice u konačnici pretvaraju u šećer, a pšenica je puna amilopektina, ugljikohidrata koji može povisiti razinu šećera u krvi više nego običan šećer i može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.
U današnjoj komercijalnoj ponudi proizvoda od pšenice najčešće nailazimo na nutritivno osiromašenu pšenicu koja sadrži mnogo škroba koji u sastavu ima najviše amilopektina.
zadovoljna hr