PONOVO POČINJU ŠTRAJKOVI: Verbić šutnuo prosvetare, probleme svalio na Vučića!

Stefan Jokić
Ministar nema m.da da podnese ostavku koju je obećao pred 50 predstavnika sindikata ako ne ispuni obećano, kaže Miodrag Sokić

BEOGRAD - Štrajk upozorenja tokom kojeg neće biti prvog časa u prepodnevnoj i prvog časa u popodnevnoj smeni danas će biti održan u oko 600 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, najavili su predstavnici prosvetnih sindikata.

Oni su se u utorak sastali s ministrom prosvete Srđanom Verbićem, ali su umesto dogovora upućeni da se za veće plate obrate premijeru Aleksandru Vučiću.

Izlaze na ulice

- Na naše pitanje zašto nije ispoštovan sporazum kojim nam se, između ostalog, garantuje povećanje plata, ministar je odgovorio da para nema i da se obratimo premijeru. Koliko smo obavešteni, premijer će nas primiti u ponedeljak. Imamo dva konkretna zahteva, povećanje plata u aprilu i oktobru u iznosu od po četiri odsto i isplatu jednokratne nagrade u iznosu od 5.000 dinara - kaže Slobodan Brajković, predsednik SRPS.

Današnji štrajk upozorenja je, dodaje on, samo početak pobune:
- Početkom sledeće nedelje organizovaćemo masovne proteste u Srbiji. Jedan dan će biti protest u Zrenjaninu, drugog dana će biti u Kikindi, i tako redom. Ako Verbić i ostali i dalje budu ćutali, onda ćemo početi regularni štrajk držanjem skraćenih časova od pola sata.

Izvlači se

Razočarani ponašanjem resornog ministra, pojedini prosvetari pozvali su ga da podnese ostavku.
- Verbić nema m.da da podnese ostavku koju je obećao pred 50 svedoka - predstavnika sindikata - ako ono što je potpisao ne bude ispunjeno. A nije! Pozvao je sindikate na sastanak da bi ih na kraju šutnuo i sve svalio na Vučića. Sad očekujem da u medijima pokrene priču protiv sindikata, da svali svu krivicu na nas i da se opet izvuče, iako nije učinio ništa da nas podrži i da nam pomogne - oštro je juče poručio Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija.

U sindikatima ističu i da je prosek plate u prosveti u decembru iznosio tek nešto više od 37.000 dinara, dok se republički prosek kreće oko 51.000.

M. Leskovac