VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Izbegavajte da pijete vodu tokom jela, evo i zašto
Pijenje vode tokom jela može da učini više štete nego koristi. "Prevelika količina tekućine tokom jela može uzrokovati nadutost, probleme s probavom i sprečiti pravilnu apsorpciju hranjivih materija", rekla je nutricionista Ali Miler.
Vodu, naime, ne bi trebalo piti barem pola sata pre i sat vremena nakon jela. Ukoliko je ipak morate piti, pijte manje gutljaje.
Veći gutljaji i veća količina vode popijene za vreme jela može razrediti rezerve hlorovodične kiseline u želucu, a ona je ključna za pravilnu razgradnju hrane. Idealan pH želuca iznosi 1 do 2, a on pomaže razgradnji belančevina, potiče opuštanje probavnih enzima, pomaže apsorpciji vitamina i pretvaranju hrane u otopinu, što olakšava probavu.
Kako ne biste narušili ovaj proces, za vreme jela bilo bi dobro popiti maksimalno dva decilitra vode u malim gutljajima.
"Ukoliko dodatno želite da popravite probavu, poradite na dužem žvakanju hrane, jedite kad ste opušteni i konzumirajte više gorkih i kiselih namirnica. Te navike stimulišu žuč i protok enzima i tako stvaraju idealne uslove za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih materija", rekla je Miler.