Sastojci:
* 800 g lignji
* 1 kg krompira
* maslinovo ulje
* 2 šake palente
* 2 glavice crvenog luka
* beli luk po želji
* 150 ml vina (bilo ili crno)
* so, biber, origano, ruzmarin, majčina dušica ili začini po želji
Za preliv:
* maslinovo ulje
* svež peršun
* beli luk
* so, biber
* 1 dl vode
Priprema: Rernu uključite na 200 stepeni da se zagreje. Krompire ogulite. Ako su mali, ostavite ih cele, a ako su veći, isecite ih na kolutove. Stavite ih u posudu, začinite, zalijte maslinovim uljem, pospite palentom i dobro promešajte. Crveni luk isecite na trakice, pa ga dodajte krompirima, a isto uradite i s belim lukom. Sve to istresite u veliku tepsiju.
Lignje posebno začinite i poređajte po krompirima. Sve zalijte vinom i vodom, pokrijte alu-folijom i ubacite u rernu da se peče 45 minuta.
Nakon toga sklonite foliju i pecite sve dok ne porumeni.
Preliv: pomešajte maslinovo ulje, iseckan peršun i beli luk i po želji ga prelijte preko jela.
* 800 g lignji
* 1 kg krompira
* maslinovo ulje
* 2 šake palente
* 2 glavice crvenog luka
* beli luk po želji
* 150 ml vina (bilo ili crno)
* so, biber, origano, ruzmarin, majčina dušica ili začini po želji
Za preliv:
* maslinovo ulje
* svež peršun
* beli luk
* so, biber
* 1 dl vode
Priprema: Rernu uključite na 200 stepeni da se zagreje. Krompire ogulite. Ako su mali, ostavite ih cele, a ako su veći, isecite ih na kolutove. Stavite ih u posudu, začinite, zalijte maslinovim uljem, pospite palentom i dobro promešajte. Crveni luk isecite na trakice, pa ga dodajte krompirima, a isto uradite i s belim lukom. Sve to istresite u veliku tepsiju.
Lignje posebno začinite i poređajte po krompirima. Sve zalijte vinom i vodom, pokrijte alu-folijom i ubacite u rernu da se peče 45 minuta.
Nakon toga sklonite foliju i pecite sve dok ne porumeni.
Preliv: pomešajte maslinovo ulje, iseckan peršun i beli luk i po želji ga prelijte preko jela.
Savet: Krompiri uvaljani u palentu imaće lepu koricu i biće hrskaviji.