Stručnjak u oblasti ishrane

PREPOZNAJTE DOBAR HLEB: Lekar savetuje kako da znate da ste kupili onaj najzdraviji

Foto: Shutterstock
Menjate prehrambene navike i rešili ste da izbacite hleb iz jelovnika? Grešite.

Hleb vam je potreban, a uz ovaj vodič znaćete da ste izabrali najbolje. Hleb, onaj hrskav i beli, najslađi je svima, međutim, vaš organizam vam na razne načine poručuje da vam ne prija. Zato ga ostavite u ishrani.

O hlebu priča prim. dr Dušan Živić, jednan od naših najpoznatijih stručnjaka iz oblasti ishrane.

Hleb je vrlo značajna namirnica u ishrani. Sadrži biološki vredne belančevine, šećere (spororesorbujuće), minerale (magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe), vitamine (grupe B). Količina dijetnih vlakana kao i sadržaj masnoća zavise od vrste brašna.

Hleb od punog zrna ima oko na 200 kcal na 100 grama, dok je beli hleb nešto kaloričniji, sa 240 kcal. Hleb spravljen od kompletnog - celog zrna žita, takozvani integralni, bogatiji je mineralima od belog, sadrži veću količinu balastnih materija - vlakana, podstiče rad creva, duže daje osećaj sitosti i uz nižu kalorijsku vrednost pogoduje dijetetskim kurama. Zahteva intenzivnije žvakanje i tako sprečava nastanak zubnog karijesa.

Foto: Profimedia
Foto Profimedia

Svedoci smo činjenice da pojedinci u želji da učine nešto korisno za svoje zdravlje počinju da konzumiraju tamnije vrste hleba. Tamna boja hleba trebalo bi da potiče od brašna nastalog mlevenjem celokupnog zrna, takozvanog integralnog.

Nažalost, u proizvodnji hleba se danas srećemo sa raznim obmanama! Pojedini proizvođači pod nazivom crni ili integralni nude hleb kod koga se pomenuta tamnija boja postiže najčešće dodavanjem prženog ječma, melase i sladnog ekstrakta. To je obmana potrošača, jer je pomenuti farbani hleb u suštini beli, lišen koristi koju organizmu donose sastojci integralnog brašna.

Kod kvalitetnog dobro pečenog hleba sredina bi trebalo da bude porozna, sa pravilnim šupljinama i elastična, kora svetlomrke boje, ne suviše debela i prijatnog ukusa.

(Žena)