LAGANI VODIČ ZA STRANCE: 6 grešaka koje ne smete da napravite u Srbiji

Profimedia
Razmišljate o poseti Srbiji? Super za vas! Još bolje za vaš stomak! Pa, šta možete da očekujete u Srbiji? Možete da očekujete gostoprimljivost nečije babe, kao i uživanje u slasnoj sarmi, bureku i ćevapima.

Međutim, postoji par stvari kojih morate da se “čuvate” kad ste u Srbiji. Kao na primer, ozloglašene promaje, prokletstva na dnu šoljice kafe i naravno "post-kafanskih" crnih rupa.

Ovaj kratki, lagani vodič će vam pomoći da ne napravite tipične turističke greške prilikom posete Srbiji. I znajte, verovatno ćete svejedno napraviti par grešaka ali ćete steći gomilu prijatelja dok ih pravite. I par kilograma! To možemo da vam garantujemo!

1. Greška: Potcenjivanje moći promaje

Profimedia 
Foto:Profimedia

Promaja je najgori neprijatelj srpskih majki.

Svaka odrasla žena u Srbiji čvrsto veruje da ćeš se, ako stojiš na promaji, prehladiti i 100 odsto umreti. I nemojte ni pokušavati da se raspravljate sa njima ili im objašnjavate. Ovo verovanje je duboko ukorenjeno. Veruje se da ozloglašena promaja ubija ljude širom Balkana još od 1912.

Tako da – upozorili smo vas. Srbima se neće dopasti ako krenete da otvarate prozore.

2. greška: Ako kažete bilo šta iole negativno o Novaku Đokoviću

AP 
Foto:AP

Upozorenje: Ovo je greh.

Ako ga počinite, bićete razapeti. Dobro, ne baš razapeti, ali se to smatra činom izdaje. Sve to zato što Srbi smatraju Novaka Đokovića za drugu najvažniju osobu posle Boga.

Tako da, klonite se nevolje, i samo se složite da je Novak najbolji teniser koji je ikada koračao teniskim terenom.

Ovde nema nikakve rasprave.

3. greška: Kršenje babinih pravila

Ilustracija/Profimedia 
Ilustracija (Foto:Profimedia)

Pravila srpskih baka su kristalno jasna. Postoje 3 osnovna pravila:

Izuj se ispred vrata.

Uzmi papuče.

Jedi kad te ponudi.

A sad da malo razjasnimo pravila. Prvo, ispred većine srpskih domova, pogotovo onih u kojima žive penzioneri, cipele se gomilaju ispred ulaznih vrata. I vaše moraju postati jedno sa gomilom. Pod brojem dva, nakon što uđete, baba će vam ponuditi papuče. Prihvatite ih inače će vas opet nuditi. Na svaka 3 minuta!

Treće, i najvažnije, pravilo o koje ne smete da se ogrešite je da odbijete da jedete kad vas baka ponudi. Kad čujete reči: “Uzmi, sine, samo jednu sarmu ili vanilice”, ne opirite se. Prihvatite sve. Pojedite sve.

Baba ne razume značenje reči: “Baba, nisam gladan”.

4. greška: Popiti poslednji gutljaj domaće kafe

Profimedia 
Ilustracija (Foto:Profimedia)

Volite ukus zemlje?

Ne?

Nismo ni mislili!

Onda, ako želite da izbegnete gorak i prašnjav ukus "soca" ili "tropa", kako se talog od kafe naziva u Srbiji, bolje preskočite poslednji gutljaj! Taj talog možete da iskoristite za nešto drugo!

Sigurno se sećate kad je Sibil Trilejni pričala Hariju Poteru o Grimu? Da, da, i Srbi to rade. Neki Srbi tj. Srpkinje misle da mogu da pročitaju budućnost iz taloga na dnu šoljice. Ipak, treba napomenuti da je ovo više karakteristično za ruralnije predele.

Još jedna interesantna činjenica vezana je za način na koji se pravi kafa u Srbiji. Ne dodaje se mleko. Ne sipa se šećer. Nema kafe sa ukusima. Tako se pravi prava "gromovača" – kafa koja "diže iz mrtvih". Kad smo već kod toga, gromovača može da se odnosi na sasvim drugo piće. Što nas dovodi do sledeće “greške”.

5. greška: Ako popijete previše rakije

Profimedia 
Ilustracija (Foto:Profimedia)

Rakija, koju uvek prati uzvik "živeli!", srpsko je nacionalno piće i uzrok broj 1 "komiranja" u kafanama. Pravi se od voća te ima razne ukuse (i posledice).

Na vama je samo da izaberete između:

Šljivovice – standardni izbor
Kajsijevače
Dunje
Medovače

Ali pazite se! Tri ili više rakija i završićete igrajući na stolu i pevajući popularne folk pesme. Dobrih strana ima. Velika je verovatnoća da ćete napustiti kafanu sa barem tri kuma ili kume.

Ali, postoji i protivotrov: burek!

6. greška: Da ne probate veličanstveni burek

Profimedia 
Foto:Profimedia

Burek je najpoznatiji doručak u Srbiji. U suštini, burek je vrsta peciva koja se sastoji od slojeva testa između kojih se stavlja ili mleveno meso ili sir ili neko povrće. Burek može da bude i prazan. Podjednako je slastan!

Saveti za “konzumiranje” bureka:

Uzmite i jogurt uz njega. Kombinacija iz snova!
Jedite dok je vruć. Greje i dušu i telo.
Što masniji – to bolji!

Nema na čemu!

Naravno, već ste shvatili da je tekst napisan u šaljivom tonu.

(Serbia.com)