Nudimo vam 10 posnih jela koje možete da pravite tokom posnih dana.
1. Tufahije
Potrebno je:
700 g jabuka,500 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1/2 l vode,sok od pola limuna.
Za fil:
150 g šećera,100 g oraha,50 g badema,50 g trešanja iz kompota,1 kesica vanilin šećera,5 banana,1 limun.
Priprema:
Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljuštiti, pa kašičicom oštrog vrha ili nožem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u ključalu vodu sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu.Kuvane i oceđene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati šećer i sok od limina, pa skuvati gust sirup. Pomešati šećer, vanilin šećer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umućene banane. Sve dobro promešati, nafilovati jabuke i preliti ih sirupom. Na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trešnjom iz kompota.
2. Čorba od praziluka
Potrebno je:
2 praziluka, 1 glavica crnog luka, 300-400 g krompira, so, biber, lovorov list, sok od pola limuna, kašika brašna.
Priprema:
Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša.Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta pokloljeno na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta.Na kraju sve začiniti limunovim sokom.
3. Jabuke punjene orasima
Potrebno je:
4 velike kisele jabuke, 100 g jezgra oraha, 4 supene kašike meda, supena kašika suvog grožđa.
Priprema:
Jabuke ne treba ljuštiti. Nožem ili kašičicom izvaditi sredinu jabuke vodeći računa da donji deo ostane čitav.Izmrviti orahe i pomešati ih sa suvim grožđem.Ovom smesom napuniti jabuke.Kuvati jabuke (najbolje na pari) 15 minuta.Med se dodaje neposredno pred serviranje.
4. Beli pasulj na vodi
Potrebno je:
1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, aleva paprika, so.
Priprema:
Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.
5. Blitva sa barenim krompirom
Potrebno je:
1 kg blitve, 1 kg krompira, 3-4 čena belog luka, so, jabukovo sirće.
Priprema:
Blitvu očistiti, oprati i obariti u posoljenoj vodi. Krompir oprati i takođe obariti u slanoj vodi. Kad je povrće obareno procediti ga, blitvu iseći na krupnije režnjeve, a krompir oljuštiti i iseći na polovine. Blitvu začiniti sitno seckanim belim lukom i jabukovim sirćetomSlužiti uz obaren krompir.
6. Slani krompir
2 kg krompira, 1 veća veza peršuna, 2 kašike vegete, so.
Priprema:
Krompir oljuštiti i iseći. Naliti vodom da ogrezne, pa staviti kašičicu soli i kuvati na tihoj vatri.Kada je kuvan, skloniti sa vatre i umešati sitno iseckan peršun. Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.
7. Čorba od povrća
Potrebno je:
1 krompir, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 paprika, 2 l vode, 1/2 l soka od paradajza, 2 kašike začina, 1 veza peršuna, so.
Priprema:
Očistiti i oprati, zatim sitno iseckati krompir, šargarepu, crni luk i papriku. Naliti vodom i skuvati. Pred kraj dodati sok od paradajza, začin i skloniti sa vatre. Posoliti po ukusu i dodati vezicu seckanog peršuna.
8. Knedle od krompira
Potrebno je:
500 g krompira, 500 g brašna, prezle, so.
Priprema:
1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu.Valjati ih u prezle i služiti tople kao prilog (sa ribom recimo).
9. Paprike punjene žitom
Potrebno je:
8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena belog luka, 100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak.
Priprema:
Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice.Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
10. Kačamak:
Potrebno je:
300 g belog ili žutog kukuruznog brašna, 1/2 litre vode, so.
Priprema:
Vodu posoliti i pustiti da provri.Kad voda provri, sipati brašno u tankom mlazu i neprekidno mešati.Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri uz neprekidno mešanje drvenom varjačom.Može se jesti sam ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprikaš, sataraš od povrća, sos od paradajza ili prepržen luk.
posnajela