Vučić i Krihbaum: Hrvatska da spusti loptu!

Tanjug Zoran Žestić
BEOGRAD - Predsednik Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum izjavio je danas da bilateralnim sporovima nije mesto u evropskim procesima, te da je, kad je reč o Srbiji, tema otvaranje, a ne zatvaranje poglavlja.

"Vreme je da spustimo loptu", rekao je nemački zvaničnik, ne spominjući Hrvatsku, ali gotovo da nema mesta sumnji da je govorio o upozorenjima te zemlje da može usporiti pregovore Srbije sa EU, ukoliko Srbija ne ispuni neka očekivanja zvaničnog Zagreba.

"Bilateralnim sporovima nije mesto na evropskom nivou", istakao je Krihbaum na zajedničkoj pres konferenciji s premijerom Aleksandrom Vučićem. "Ja sam optimista kad je reč o otvaranju naredna dva poglavlja, 23 i 24", rekao je Krihbaum i dodao da je reč o poglavljima koja nalažu da pravosuđe u Srbiji bude efikasnije i o suzbijanju korupcije.

Na opasku novinara da Hrvatska smatra da nije reč o bilateralnim odnosima, te da će Hrvatska dozvoliti Srbiji otvaranje novih poglavlja tek kada Srbija čvrsto pokaže da poštuje vladavinu prava, Krihbaum je precizirao da i Nemačka podržava Evropsku komisiju u njenoj nameri da Srbija brzo otvori poglavlja 23 i 24, ali da odluku o tome doneti EU i dati preporuku da li su ispunjeni uslovi za otvaranje poglavlja ili nisu.

Komisija je dala preporuku, Nemačka tu odluku prihvata, naveo je on. "Ako se zaista radi o evropskim načelnim pitanjima, o tome treba da odluči Evropska komisija, a ako se dođe do zaključka da se radi o bilateralnom pitanju, za to imamo mogućnost da se te zemlje obrate sudu", precizirao je Krihbaum. On je podsetio na neke slučajeve bilateralnih sporova i izrazio optimizam da će se naći neki izlaz iz ove situacije, ali da se izlaz traži, kako je naglasio, "iza zatvorenoih vrata", a ne na javnoj sceni.

"Lično sam optimista da ćemo naći izlaz i verujem da ćemo uspeti da ubedimo sve aktere da svi želimo da idemo napred i da možemo ići napred i utoliko je dobro da se takvi razgovori vode iza zatvorenih vrata, a ne ispred", zaključio je Krihbaum. "Što se tiče suprostavljanja nekih članica EU otvaranju poglavlja, smatramo i mislimo da na sličan način misli i Nemačka, da se bilateralni odnosi rešavaju bilateralnim putem, a da je evropska agenda za evorpske organizacije i institucije, ali, naravno, videćemo šta će biti odluka EU u celini povodom otvaranja poglavlja 23 i 24 za Srbiju", rekao je tim povodom Vučić.

"Nećemo da molimo za datume otvaranja poglavlja nikoga, pa ni komšije Hrvate, sa kojima želimo dobre odnose, ali smatramo da bi bilo dobro za našu zemljlu da ta poglavlja budu otvorena što je moguće pre", precizirao je premijer. Vučić je rekao da su za Srbiju veoma važna poglavlja 23 i 23, gde ima još posla da se uradi, ali da će Srbija vredno raditi na tome. "Mnogo treba da popravljamo u korupciji, efikasnosti pravosuđa, zašitti ljudskih prava. Vredno ćemo da radimo i što pre ih otvorimo imaćemo i više vremena i bolji način da se njima posvetimo", kazao je Vučić. Vučić je kazao da je sa Kirhbaumom razgovarao o protivljenju pojedinih članica EU otvaranju tih poglavlja.