KAD SE RAK POJAVI, OVIM SE HRANI: Evo šta nikako ne smete da jedete

Printscreen
Šećer ima značajan uticaj na razvoj kancerogenih ćelija u organizmu, a mnogi ga ipak neprestano konzumiraju. Nedavno istraživanje sprovela je grupa naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku.

Otkriveno je da postoji jedan sastojak koji se nalazi u različitim vrstama hrane, a koji doprinosi tome da dođe do više od 35 miliona smrtnih slučajeva širom sveta svake godine. Kako su zaključili, šećer je uzročnik mnogih zdravstvenih tegoba poput dijabetesa, metaboličkih sindroma, hipoglikemije, hiperglikemije, srčanih bolesti, raka...

Studija sprovedena na Institutu za rak u državi Juta u SAD otkrila je da je šećer jedan od glavnih uzroka za razvoj tumora. Ćelije tumora koriste mnogo više glukoze nego normalne ćelije. Različite studije pokazale su da ljudi koji imaju viši nivo glukoze imaju veće predispozicije da će im se razviti više raka, stoji u njihovoj studiji.
Činjenica je da je našim ćelijama potrebna glukoza - oblik šećera koji se transformiše u energiju. Ćelije raka mogu da opstanu na jednostavnim ugljenim hidratima, uključujući i one rafinisane šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima. Proces tokom kog se glukoza konvertuje u pirogrožđanu kiselinu i ne može više da osigurava energiju zdravim ćelijama jeste glikoliza.

Za razliku od zdravih ćelija, ćelije raka mogu da konvertuju svoju energiju iz glikolize bez kiseonika. Taj proces se naziva anaerobna glikoza, a stvara otpadne materije, slične kao mlečna kiselina. Ta vrsta mlečne kiseline može da se razloži u jetri, a otpadni proizvod tog procesa je glukoza koja se vraća da hrani ćelije raka i oblikuje okrugli ciklus u kom se sprovodi neprestano napajanje glukozom kroz krvotok, što podstiče rast i razvoj tumora.
Stručnjaci ističu da su obrađeni šećeri povezani s rakom iz dva razloga:

1) Potencijalni su uzrok raka

2) Najbolja su "hrana" za ćelije raka kada se pojave u telu
Radi zaštite zdravlja, razmislite o količinama šećera koje konzumirate i pokušajte da smanjite unos prerađenih šećera. Jedno je sigurno – nemaju povoljan uticaj na zdravlje!

Profimedia 
Foto Profimedija

Dnevno.rs