Šnicle iz ekspres lonca i džem od šargarepe i pomorandže

Shutterstock

Sastojci

- 1 kg tanko isečenih junećih šnicli
- oštro brašno
- 1 dl belog vina
- malo supe (tek da pokrije šnicle)
- 1 list lovora
- prstohvat muskatnog oraščića
- 2 kašike marmelade od šljiva ili višanja
- 6 suvih šljiva
- 10 suvih brusnica
- ulje
- so, biber

Priprema

Šnicle koje su isečene veoma tanko posoliti (nema potrebe da ih izlupate kuhinjskim čekićem) i s jedne strane ih uvaljajte u brašno. Na vrućem tiganju u koji ste sipali ulje kratko prepecite prvo pobrašnjenu stranu šnicli, pa drugu stranu, izvadite ih i stavite sa strane. U ekspres lonac na zagrejano ulje rasporedite sve šnicle, jednu do druge, pa na njih naslažite još jedan red, zalijte ih vinom, dodajte sve začine, suve šljive isečene napola, brusnice, marmeladu, pa posolite i pobiberite i preko svega sipajte supu toliko da ona prekrije šnicle. Poklopite ekspres lonac i kuvajte dvadesetak minuta. Gotove šnicle poslužite sa pire-krompirom i salatom po želji.

Savet: Šnicle možete krčkati i u poklopljenoj šerpi oko 40 minuta uz povremeno dolivanje supe

Džem od šargarepe i pomorandže

Sastojci

- 1,5 kg šargarepe
- 2 neprskana limuna
- 1 neprskana pomorandža
- 1 kg šećera

Priprema

Šargarepu operite, oljuštite i nasecite na komade. Stavite je u lonac i kuvajte s vrlo malo vode dok malo ne omekša. Ocedite smesu, stavite je u blender i sameljite. Dobro operite limun i pomorandžu. Narendajte koricu pomorandže. Kašu od šargarepe pomešajte sa šećerom, sokom od limuna i pomorandže i dodajte rendanu koricu. Uz stalno mešanje kuvajte na laganoj vatri oko pola sata, odnosno dok se masa ne zgusne. Marmeladu punite u vruće tegle koje ste prethodno sterilizovali u rerni i dobro ih zatvorite.