SMRT DEVOJKE (18) U NIŠU: Motociklisti preti 13 godina zatvora

M.M
U petak presuda Nikoli Tošiću, optuženom za pogibiju Vanje Janković iz Hrvatske

NIŠ - Više javno tužilaštvo u Nišu u jučerašnjoj završnoj reči na suđenju Nikoli Tošiću (24) optuženom da je 22. jula 2015. izazvao nezgodu u kojoj je poginula hrvatska državljanka Vanja Janković (18) zatražilo je za njega maksimalnu kaznu.

To znači da mu za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja preti kazna od 12 godina zatvora, a za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi još godinu dana.

Tošić se tereti da je, vozeći sa 1,28 promila alkohola u krvi, motorom udario u ogradu nadvožnjaka kod sela Gornja Vrežina, a devojka koja je bila s njim preletela je i pala na auto-put.
- Tošić je vozio pijan i propustio je da motocikl drži na bezbednoj udaljenosti od ivice kolovoza, zbog čega je udario u metalnu ogradu, što je dovelo do nesreće. Zato tražimo maksimalnu kaznu zatvora - rekao je tužilac Aleksandar Kaličanin.

Nikola Tošić je u završnoj reči kazao da će uvek žaliti zbog toga što se desilo.
- Bolje je da sam i ja tada poginuo. Tačno je da se nisam izvinio porodici, bio sam u pritvoru - rekao je optuženi.

Roditelji pokojne devojke Violeta i Vladica plačući su pratili završnu reč.
- Ne prihvatamo žaljenje posle osam meseci. Zaista ne shvatam neke stvari, za tog mladića je olakšavajuća okolnost to što je mlad, a naša Vanja je bila deset godina mlađa od njega, što je radio u Vojsci Srbije, a vojska je tu da spasava, a ne da beži s mesta nesreće. Nijedna kazna za to ne može da bude dovoljna, niti da nas uteši - rekao je očajni otac.

(M. M.)