Ne preterujte kada pogačice budete posipali krupnom morskom solju
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 1 kesica (7 g) suvog kvasca
- 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli
- 150 g kajmaka
- 150 g maslaca
- 3 dl mlakog mleka
- 1 jaje (belance)
- za posipanje: susam, kim, krupna morska so
Priprema:
U posudi pomešati brašno, kvasac, šećer i so. Dodati kajmak, maslac i mleko, pa zamesiti srednje mekano testo.
Razviti ga na debljinu od oko 1 cm, pa čašom vaditi pogačice i ređati ih u podmazan pleh (ostatak testa koji je preostao od vađenja pogačica premesiti, ponovo razviti testo i ponovo vaditi pogačice).
Ostavite ih da se kratko odmaraju, dok se rerna ne zagreje.
Pre pečenja ih blago premazati umućenim belancetom, malo posoliti krupom morskom solju i posuti susamom ili kimom (po želji).
Ovako pripremljene pogačice peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok ne porumene.