Otkriće britanskog Tima Spektora iz Kraljevskog koledža u Londonu razveseliće sve one koji se teško mogu odreći slatkog.
Premda nije velika novost da je crna čokolada zapravo zdrava i da vam neće škoditi želite li izgubiti kilograme, ipak će većina ljudi u tom slučaju prvo izbacuju čokoladu, sir i alkohol.
Međutim, vrhunski stručnjaci tvrde da nema potrebe da se izbacuju s menija jer nam pomažu u stvaranju dobrih bakterija koje nam pak održavaju probavu zdravom i kilograme na normalnoj visini.
Profesor genetske epidemiologije Tim Spektor rekao je da je tajna zdrave i uspešne prehrane konzumacija što različitijih namirnica.
"Svi s namirnicama jedemo i klice koje nam završe u želucu. Što različitiju hranu jedemo, to su različitije i klice, a upravo nas to čini zdravijima’, rekao je Spektor.
Prema njegovom mišljenju vino, sir i čokolada su dobre namirnice pune dobrih bakterija dok ih masna i slatka brza hrana lako uništavaju.
Naučnik je već i ranije govorio o svom stavu da su promene u mikrobima u našem probavnom sistemu odgovorne za većinu slučajeva gojaynosti. Sve češća upotreba prerađene hrane i preterana upotreba antibiotika dovodi do smanjene raznolikosti mikroba u organizmu.
"Pre 15.000 godina naši preci su redovno jeli oko 150 namirnica nedeljno. Većina ljudi danas jede čak manje od 20 različitih vrsta hrane i većina ih je, ako ne i svi, industrijski prerađenih. Većina prerađene hrane dobija se od samo četiri sastojka - soje, kukuruza, pšenice i mesa", upozorava Spektor.
Prošle je godine u eksperiment uključio i svojeg 23-godišnjeg sina Toma koji zajedno s još nekolicinom studenata deset dana nije jeo ništa osim brze hrane. Istraživanje je otkrilo da brza hrana ubija želudačne bakterije koje nas štite od zdravstvenih problema kao što su gojaznost, dijabetes, karcinom, srčane bolesti i bolesti probavnog sistema.
Telegraph