Recept dana

Prolećni prsten

Sastojci

- 300 g brašna

- pola kockice kvasca

- 1 kašičica soli

- 2,2 dl vode

- mala tikvica

- 50 g pileće salame

- 50 g skuvanog spanaća

- paradajz

- mladi crni luk

- 100 g sira trapista

- bosiljak

Priprema

Za testo u 1 dl mlake vode rastvoriti kvasac. Brašno prosejati u sud za mešenje i dodati mu so. Kad kvasac zapeni, dodati ga brašnu i testo zamesiti s vodom da bude meko. Pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu jedan sat, pa ga premesiti i rastanjiti oklagijom da bude okruglo, debljine 1 cm. Oštrim nožem zarezati testo u sredini da može da se napravi cvet, odnosno uviti ga tako da se prvo iseče krstić, pa opet krstić. Premazati pelatom od paradajza i preko toga poređati pileću salamu. Spanać skuvati u kipućoj vodi, dobro ga ocediti da ne bi nakvasio testo i ravnomerno rasporediti. Tikvicu iseći na prutiće, paradajz na tanke kriške, a mladi luk na kolutove. Sve to staviti na testo, pa tek tada uviti isečene krajeve testa ka unutra da biste u sredini dobili oblik cveta.

Peći na 180 stepeni, oko 20 min. Povrće se ne sme prepeći jer tako gubi na svojim hranljivim sastojcima. Preko toplog venca narendati sir.