Prolećni prsten
Sastojci
- 300 g brašna
- pola kockice kvasca
- 1 kašičica soli
- 2,2 dl vode
- mala tikvica
- 50 g pileće salame
- 50 g skuvanog spanaća
- paradajz
- mladi crni luk
- 100 g sira trapista
- bosiljak
Priprema
Za testo u 1 dl mlake vode rastvoriti kvasac. Brašno prosejati u sud za mešenje i dodati mu so. Kad kvasac zapeni, dodati ga brašnu i testo zamesiti s vodom da bude meko. Pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu jedan sat, pa ga premesiti i rastanjiti oklagijom da bude okruglo, debljine 1 cm. Oštrim nožem zarezati testo u sredini da može da se napravi cvet, odnosno uviti ga tako da se prvo iseče krstić, pa opet krstić. Premazati pelatom od paradajza i preko toga poređati pileću salamu. Spanać skuvati u kipućoj vodi, dobro ga ocediti da ne bi nakvasio testo i ravnomerno rasporediti. Tikvicu iseći na prutiće, paradajz na tanke kriške, a mladi luk na kolutove. Sve to staviti na testo, pa tek tada uviti isečene krajeve testa ka unutra da biste u sredini dobili oblik cveta.
Peći na 180 stepeni, oko 20 min. Povrće se ne sme prepeći jer tako gubi na svojim hranljivim sastojcima. Preko toplog venca narendati sir.