Namirnice poput mesa ili jaja obavezno moramo čuvati u frižideru, ali nekim drugim namirnicama niske temperature samo će naneti štetu. Proverite šta se nalazi na spisku stvari koje ne trebamo stavljati u frižider, ali mnogi od nas ipak to rade
1. Med
Čuvajte ga dobro zatvorenog na suvom mestu. Optimalna temperatura za med je između 17 i 19 stepeni, ali neće se pokvariti ako je na temperaturi višoj ili nižoj od preporučene. Dobar med s vremenom će se kristalizirati, a frižider ubrzava taj proces.
2. Kafa
Često možete čuti savet da se kafa može držati u frižideru, ali ako želite da ima najbolji ukus držite je na sobnoj temperaturi na suvom i tamnom mestu. Velika količina vlage u frižideru ne odgovara kavi.
3. Hleb
Mnogi misle da će držanjem hleba u frižideru sačuvati njegovu svežinu, ali on na niskim temperaturama gubi svoj ukus i postaje ustajao.
4. Tropsko voće
Banane, avokado, ananas, kivi, papaja, mango… Tropsko voće nemojte držati u frižideru jer mu niske temperature ne odgovaraju – ono prirodno raste na visokim temperaturama. Zbog toga ga držite na sobnoj temperaturi koja će omogućiti nastavak dozrevanja.
5. Dinja i lubenica
Čuvanjem dinje i lubenice u frižideru uticaćete ćete na njihov ukus i uništiti vredne antioksidanse koji se nalaze u njima.
6. Luk
Luk u frižederu postaje mek i gumen. Njega treba čuvati na tamnom mestu.
7. Paprika
Paprika takođe prestaje dozrevati kada se stavi u frižider. Sobna temperatura prava je temperatura za nju.
(Zadovoljna.hr)