Pecivo
Sastojci
- 1/2 kg mekog brašna
- 120 g šećera
- 2 dl mleka
- 1 jaje
- 2 žumanceta
- prstohvat soli
- 1 kockica svežeg kvasca (40g)
- 100 g otopljenog maslaca
- 1 jaje za premazivanje
- suvo grožđe za oči
Priprema
Kvasac izmrvite u toplom mleku sa kašičicom šećera i ostavite da nadođe. Suve sastojke promešajte, u sredinu stavite jaje i žumanca, pa mikserom sa spiralnim dodacima umesite testo uz postepeno dodavanje maslaca i nadošlog kvasca. Testo prebacite na radnu površinu, pa ga mesite rukama dok ne postane kompaktno. Pokrijte ga folijom i pustite da se diže 40 minuta, pa ga potom premesite i podelite u osam delova. Od svakog dela napravite valjak, od njega otkinite dva dela - jedan koji ćete zaseći nožem da dobijete glavu i uši, a od drugog, koji će biti repić, formirajte kuglicu. Najveći deo valjka zarolajte u spiralu i kao na slici postavite glavu i rep, pa ih rukama malo fiksirajte da budu u komadu. Suvo grožđe stavite na mesto očiju, ostavite testo da još malo naraste, pa zeke premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.