Za 5 sekundi

SAVET ZLATA VREDAN: Evo kako da lako i brzo oljuštite jaje

Foto: Printscreen

Ljuštenje kuvanih jaja može biti naporan proces, ali uz ovih nekoliko saveta i načina, od sada će svaki put trajati samo 5 sekundi.

Skuvajte jaje u slanoj vodi i ostavite da se ohladi. Hlađenje možete ubrzati ako jaje potopite u ledenu vodu. Takođe, ako jajetu razbijete ljusku odmah nakon kuvanja, dok je još vruće, ono će se odvojiti od ljuske prilikom hlađenja, što će olakšati ljuštenje. Razbijte ljusku na svakom kraju jajeta tako što ćete ga blago lupnuti o radnu površinu. Na jednom kraju jajeta nalazi se mehur sa vazduhom koji želimo da se razbije. Položite jaje na radnu površinu na bočnu stranu, pritisnite dlanom i kotrljajte ga tako da obrnete ceo krug oko ljuske. Potopite jaje u toplu vodu i jednim potezom ruke skinite celu ljusku. Za ovo će vam biti potrebno samo jedna sekunda.

Način 1:
Kada je jaje kuvano, odspite kupiću vodu iz posude u kojoj se kuvalo. Posudu napunite hladnom vodom; ideja je da se jaje skupi, pa će se ljuska skidati bez kidanja belanceta. Možete poklopiti posudu sa jajetom i energično je protresti – kada je otklopite, ljuska će biti polomljena na stotine delova i moći ćete da je jednostavno isperete sa jajeta.

Način 2:
Ubacite kašiku između jajeta i ljuske i izbacite jaje napolje; ovo je jako brz metod, ali je potrebna vežba. Pazite da tokom procesa ne oštetite jaje i pazite da vam jaje ne odleti dok to radite.

Način 3:
U vodu stavite 1 kašiku sirćeta kako biste olakšali ljuštenje.

Saveti:

* Nemojte prekuvati jaja. Onda će se teže ljuštiti. Ono što je najgore, prilikom ljuštenja, zajedno sa ljuskom ćete skinuti i delove belanceta.

* Sipajte so u vodu pre nego što skuvate jaja. Jaja će se lakše ljuštiti, a so će sprečiti da jaje, ukoliko ljuska pukne tokom kuvanja, iscuri, a ujedno će biti i ukusnije.

*Starija jaja se lakše ljušte. Izbegavajte kuvanje jaja istoga dana kada ste ih i kupili.

Foto: Profimedia
Foto Profimedia

hranazadusu.com