Blagotvornost kurkume na organizam dokazali su stručnjaci širom sveta pa se preporučuje njena redovna konzumacija.
Pošto je kurkuma poznata kao kraljica začina samim tim se i način njenog korištenja i konzumacije pretvorio u umetnost a jedan od najboljih načina korištenja je zlatno mleko.
Specifičan je začin, jarko žute boje koji pomaže procesu varenja, antiupalno deuje, pomaže u sprečavanju dijabetesa i gubitka memorije.
Između mnogih dobrobiti ovaj moćan začin se uspešno bori protiv depresije.
Najukusniji način da konzumirate ovaj blagotvorni začin jeste upravo zlatno mleko.
Da biste napravili mleko prvo morate napraviti pastu pa tek onda pristupiti pravljenje mleka.
Za pripremu vam je potrebno:
Za pravljenje paste:
- četiri kašičice kurkume
- pola kašičice crnog bibera
- stotinu dvadeset mililitara vode
Za mleko:
- dva i po deca mleka
- pola deca ulja
- četvrtina kašičice kurkumine paste
- malo meda za poboljšanje ukusa
Sve sastojke koje ste pripremili za pastu u šerpu i stavite na ringlu.
Mešajte pa skinite sa vatre i prohladite pa stavite u staklenu teglu i ostavite u frižider.
Kada se pasta ohladi dodajte joj mleko i ulje i stavite na laganu vatru da se krčka.
Kuvajte dok smesa ne bude pred ključanjem.
Skinite sa vatre i dodajte med po želji.
Preporuka je da se zlatno mleko pije ujutro na prazan stomak ili uveče pred spavanje.
(infosavjetnik.com)