Rolat od jagoda
RECEPT
Sastojci
Za koru
- 4 jajeta
- 4 velike kašike brašna
- 4 velike kašike šećera
Nadev
- 1/2 l slatke pavlake
- 600 g jagoda
Priprema
1 Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2 Odvojte belanca od žumanaca. U žumanca dodajte šećer i izmiksajte. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca. Naizmenično u smesu od žumanaca i šećera dodajte po kašiku brašna i umućenih belanaca pa lagano i sporo umešajte u smesu. Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite. Smesa će na početku biti gušća, a na kraju ređa i pomalo penasta.
3 Plitki limeni pleh obložite papirom za pečenje. U njega sipajte smesu i kašikom je ravnomerno rasporedite. Pecite maksimalno 10 minuta. Kad površina testa bude zlatna, kora je gotova. Čim je izvadite iz rerne, prebacite je na čistu kuhinjsku krpu (strana na kojoj je papir mora biti gore, tj. okrenuta prema vama). Kuhinjskom četkicom i vodom navlažite papir za pečenje jer ćete ga tako lakše skinuti s testa. Prstima ga lagano povlačite dok ga u potpunosti ne uklonite, a zatim koru zarolajte u krpu i pustite da se malo ohladi.
4 Jagode operite, očistite i nasecite na komadiće željene veličine. Slatku pavlaku mikserom umutite u šlag.
5 Odmotajte ohlađeno testo, premažite ga šlagom, na koji ćete potom poslagati isečene jagode, i ponovno zarolajte. Gotov rolat spolja po želji možete posuti šećerom u prahu ili ga premazati šlagom.