Način na koji nam je hrana servirana, i kako je nazivamo može imati dobar efekat na smanjene težine
Umesto čitanja koliko kalorija ima neki proizvod, za gubljenje kilograma potrebno je uraditi nešto mnogo lakše - promeniti navike. Ma koliko to zvučalo čudno, navike (poput grickanja čipsa) se često pretvore u našu drugu prirodu.
Pored snage volje neophodno je i promeniti okolinu u kojoj se čovek kreće. "Sama činjenica da ispred sebe imate činiju punu voća neće vam mnogo pomoći", kaže Brajan Vansink, autor knjige "Zašto jedemo više nego što mislimo". Ali u ekspiremntu koji je uključivao i način na koji je hrana prezentovana a koji je sproveden u školama u SAD, pokazalo se da je procenat njene upotrebe porastao.
"Voće pored kase u supermarketu povećava šansu da se ono uzme dvostruko, a kada namirnicu nazovete kreativno "hrskave šargarepe" umesto samo šargarepe, deca su daleko voljnija da ih jedu.
I higijena kuhinje je bitna. U prljavoj kuhinji ljudi će jesti mnogo više nezdravih grickalica nego u čistoj. Porcije na manjem tanjiiru takođe smanjuju želju za hranom.
Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:
Marihuana kroz vekove: Ovo je priča o ulozi kanabisa u drevnim kulturama
Klasičan način pranja ruku gotovo ne ubija bakterije: Evo kako da to radite ispravno
Kreativnost u funkciji smrti: 5 najluđih drevnih oružja za koje verovatno niste čuli (VIDEO)
"Crvena groznica" u Africi: Krvavi rubini Montepueza koštaju milione dolara i hiljade života
Zašto su za Nemce na Dan pobede glavna tema Noćni vukovi?