Kosmajac će odgovarati za prekršaj, ali ne i krivično!

Dragana Udovičić

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je optužni predlog protiv Dragoslava Kosmajca kojim se tereti za poresku utaju, rekla je juče portparol suda Ivana Ramić.

- Postupajući sudija je odbio optužni predlog jer smatra da delo koje je predmet optužbe nije krivično delo, već prekršaj - precizirala je Ramićeva i dodala da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu ima pravo da uloži žalbu, što je ono i učinilo.

Tužilaštvo je početkom meseca podnelo sudu optužni predlog protiv Kosmajca kojim ga tereti za utaju poreza na dohodak građana u ukupnom iznosu od 512.056 dinara. Međutim, prema zakonu, iznos utajenog poreza niži od 150.000 dinara nije krivično delo, već prekršaj, a tužilaštvo je do iznosa od pola miliona dinara došlo sabiranjem iznosa, što nije prihvatljivo za sud. Krivičnom prijavom policije u novembru 2014. Kosmajac se teretio za još četiri krivična dela, ali za njih nije optužen jer za neka nije bilo dokaza, a druga su zastarela.

On je bio uhapšen u novembru 2014. nakon što je u izjavama predstavnika vlasti dovođen u vezu s trgovinom narkoticima. Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je početkom oktobra 2015. optužnicu protiv Kosmajca zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem, ali ju je Viši sud vratio na dopunu istrage. Odlukom Višeg suda u Beogradu privremeno mu je oduzeto više od 20 objekata i lokala.