BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić otvorio je na platou isred Hrama Svetog Save turističku manifestaciju „Prela i posela”, koja promoviše tradiciju i način života ljudi sa sela.
Posetioci su bili u prilici da se, uz bogat kulturno-umetnički program, upoznaju sa običajima i kulturnim nasleđem srpskog identiteta, uz podršku grada i Privredne komore Beograda.
– Nema lepšeg mesta i simbolike da se priča o očuvanju običaja, kulture i vere srpskog naroda i pomognu oni koji baštine i prenose tradiciju našeg sela. Beograd i Srbija treba da se razvijaju, da prave nove mostove i saobraćajnice, ali sve to ima smisla samo ako uspemo da generacijama koje dolaze prenesemo bogato kulturno nasleđe – ukazao je Antić.
On je podsetio da Beograd, pored urbanog jezgra, na svojoj teritoriji ima više od sto sela, oko kojih se obrađuje više 200.000 kvadratnih metara oranica.
– U narednom periodu jedan od prioriteta biće očuvanje, ali i razvoj sela na teritoriji Beograda, kome mora da se obezbedi potrebna infrastruktura i dobar kvalitet života, kako bi mladi ljudi tu ostali da žive i rade.
Takođe, grad je za ovu godinu izdvojio sredstva za razvoj etnoturizma, koji predstavlja veliku šansu razvoja Srbije i Beograda, uz subvencionisanje svih preduzetnika koji se budu uključili u razvoj ove privredne grane – istakao je predsednik Skupštine grada.
Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković zahvalio je gradu što je prepoznao manifestaciju i srpsko selo kao veliki turistički potencijal, istakavši da „kada se vide sela, prela i posela, onda se vidi da su ljudi ono najbolje u Srbiji”.
Predsednik Udruženja za očuvanje srpske tradicije i običaje prela i posela Dragiša Simić rekao je, u ime organizatora, da manifestacija treba da sačuva od zaborava sve ono lepo i dragoceno što se vekovima čuvalo u narodu, što predstavlja deo našeg identiteta.
– Kulturno-umetnička društva, izvorne pevačke grupe, svirači na nacionalnim instrumentima, pripovedači narodnih umotvorina predstaviće vekovne srpske običaje, a biće izloženi i radovi zanatlija, poput opančara i grnčara. Takođe će se pripremati i nacionalna jela – istakao je Simić za Beoinfo.