SLOBODNO JEDITE RIBU I NA IVANDAN: Ovo su posna jela koja morate da probate
Za vernike Srpske pravoslavne crkve počeo je Petrovski post.
Oni koji poste ne bi trebalo da jedu meso, jaja, pavlaku, sir, kajmak, čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim srede i petka, koji se poste na vodi.
Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje. Takođe, na Ivandan, odnosno 7. jula, se jede riba, bez obzira na dan koji je te godine.
JELA OD RIBE
Grilovana pastrmka
Potrebno je: 400-600 g pastrmke, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, peršun ili mladi zeleni luk.
Priprema: Pripremljenu ribu marinirati u mešavini ulja, soli i bibera, najmanje 30 minuta. U međuvremenu dobro zagrejati roštilj ili teflonski tiganj, obložen aluminijumskom folijom. Peći marinirane pastrmke sa svake strane po oko 5 minuta ili dok riba ne bude suvog, rastresitog mesa. Poslužiti toplo, posuto naseckanim listovima peršuna i po ukusu mladim lukom.
Pečeni šaran
Potrebno: 1 šaran srednje veličine, 1 limun, so, 4-5 kašika ulja, 2 glavice belog luka, 3 dl belog vina, 1 ruzmarin, 1 limun, isečen na kriške.
Priprema: Ribu očistiti, oprati, nakapati sokom limuna, zaseći je na nekoliko mesta (od glave prema repu), posuti ruzmarinom, posoliti, poklopiti i ostaviti da se marinira oko 1 sat. Mariniranu ribu staviti u vatrostalnu posudu, preliti uljem i peći 15 minuta u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni. Uliti belo vino pomešano sa sitno naseckanim belim lukom i nastaviti sa pečenjem, dok ne dobije zlatno rumenu boju po korici, a meso bude belo i rastresito.Povremeno preliti sokom od pečenja.Pečenu ribu izvaditi na ovalni tanjir za posluživanje, preliti sokom od pečenja i po pečenom šaranu poređati kriške limuna. Poslužiti uz kuvani krompir ili prilog po želji.
Skuša u sosu od paradajza
Potrebno je: 4 skuše, 300 g paradajza, 100 g maslina, glavica crnog luka, 2 kašike brašna, so, ulje, biber.
Priprema: Na svakoj skuši napraviti po nekoliko plitkih zareza, uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju dok ne porumene. Iseckani crni luk propržiti na vrelom ulju, pa dodati iseckane masline.Dodati i iseckani paradjz, malo origana, so i biber, pa kuvati nekoliko minuta.Skuše poredjati u tepsiju ili vatrostalnu posudu. Preliti sosom, posuti peršunovim listom i peći oko 10 minuta na 200 stepeni.
JELA NA VODI
Paprike punjene žitom
Potrebno je:
8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena belog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak.
Priprema: Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Čorba od povrća
Potrebno je: 1 krompir, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 paprika, 2 l vode, 1/2 l soka od paradajza, 2 kašike začina, 1 veza peršuna, so.
Priprema: Očistiti i oprati, zatim sitno iseckati krompir, šargarepu, crni luk i papriku. Naliti vodom i skuvati. Pred kraj dodati sok od paradajza, začin i skloniti sa vatre. Posoliti po ukusu i dodati vezicu seckanog peršuna.
Beli pasulj na vodi
Potrebno je: 1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, aleva paprika, so.
Priprema: Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.