Uopšte nije teško!

Tajne ukusnog i sočnog roštilja

Najbolji je onaj na ćumur, ali ako ga nemate, poslužiće i električni

Leto se približava, a samim tim i sezona izleta.
Sigurno ste bar jednom bili na nekom druženju u prirodi gde se neko iz društva pohvalio kako je dobar majstor za spremanje mesa na roštilju, ali ono, nažalost, nije bilo nimalo sočno, već prepečeno i veoma suvo.

Da se to i sledeći put ne bi desilo, evo nekoliko korisnih saveta kako da bez mnogo muke ono sledeći put bude ukusno i sočno.

Uvek ista temperatura

Bez obzira na to kakav roštilj imate, važno je da znate kako on funkcioniše da meso ne biste prerano stavili da se peče. Takođe je veoma važno da sve vreme održavate istu temperaturu da hrana ne bude prepečena ili da iznutra ne ostane živa. I još jedan veoma važan savet za kraj - kad pečete, nikad se ne odvajajte od roštilja!

Marinada za sočno meso

Marinada je veoma poželjna za roštilj. Iako neki sastojci poput meda pečeno meso čine posebno ukusnim, slatki sastojci nikako nisu dobar izbor za roštiljanje. Svaki oblik šećera izgoreće za nekoliko minuta, pa je bolje praviti marinade koje mogu izdržati celo vreme pečenja. Jedino tako će se sokovi potpuno upiti u meso, pa će biti sočnije.

Meso ne treba okretati svaki čas

Kad stavite meso na roštilj, nemojte ga svaki čas okretati i bockati viljuškom. Ako pečete hamburgere ili pljeskavice, ne pritiskajte ih lopaticom jer će sokovi ispariti i biće suvi. Isto pravilo važi i za ostalo meso i ribu, jer će se raspasti. Kad je jedna strana mesa pečena, sama će se odvojiti od rešetki i tek onda ga okrenite na drugu stranu.

Da li treba nauljiti meso ili rešetke

Jedni vole da naulje meso, a drugi namaste roštilj. Bez obzira na to koju metodu praktikujete, važno je da stavite dovoljno ulja da se meso ne bi zalepilo za rešetku i zagorelo. Ako pripremate veće komade mesa, poput odrezaka ili piletine, bolje je da ga dobro nauljite, a pre pečenja pljeskavice ili ribe nauljite rešetku roštilja.