RECEPT

Mostarski pirjan

Foto: Shutterstock

SASTOJCI

- 6 komada bataka s karabatacima
- 6 većih krompira
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 srednja tikvica
- 2 paradajza
- 100 g maslaca
- 150 ml pirinča
- so, biber, aleva paprika
- voda za podlivanje

PRIPREMA

1. Razdvojiti batake i karabatake. Krompir iseći na srednje kocke, tikvicu i paradajz na kockice, a crni luk što sitnije. Seckano povrće pomešajte, dodajte pirinač i po ukusu začinite solju, biberom i alevom paprikom. Sve to rasporedite u tepsiju i dodajte vrlo malo vode (voda se dodaje postepeno, da jelo ne bi bilo previše retko).

2. Preko povrća složite blago začinjeno pileće meso, a može i neko drugo koje ste pripremili, i na svaki komad stavite kockicu maslaca.

3. Pecite na temperaturi od oko 180 stepeni, povremeno dodajući vodu (jelo ne sme da pliva u njoj). Po želji, pleh možete prekriti alu-folijom (nije obavezno). Pred kraj pojačajte temperaturu, da meso lepo porumeni (i skinite foliju ako ste je koristili).