Štrudlice sa džemom

Profimedia

SASTOJCI

400 g brašna
1 prašak za pecivo
200 g svinjske masti ili maslaca
200 ml kiselog mleka
2 kašike šećera

Za punjenje:

čvršći džem (dodati malo mlevenih oraha ako je redak), mak...

Za posipanje:

šećer u prahu

1. U posudu staviti mast ili maslac, kiselo mleko i šećer. Dodati prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Zamesiti testo, prebaciti ga na papir za pečenje, pa ga razvaljati na pravougaonik veličine 32 x 40 cm.

2. Iseći ga na četiri trake širine po osam cm. Na svaku traku po sredini staviti džem, spojiti ivice traka iznad pekmeza, pa je odmah na papiru za pečenje prevrnuti tako da mesto spajanja bude okrenuto prema dole. S ostalim trakama uraditi isto.

3. Sve skupa s papirom za pečenje prebacite u tepsiju u kojoj će se peći, isecite svaku štrudlu na komade dužine pet cm i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta, pazeći da ostanu svetle.

4. Kada se ispeku, pleh izvaditi iz rerne, ostavite štrudlice da se malo prohlade, pa ih tek onda izvaditi i uvaljati u šećer.

Savet Kad ih izvadite iz rerne, učiniće vam se mekane ili slabo pečene, ali ne brinite, kad se prohlade, biće tvrde taman koliko treba