Čorba od tikvica i ovsenih pahuljica, i džem od kajsija i šargarepe

SASTOJCI

1 kašika maslaca
1-2 kašike ulja
1-2 kašike zobenih pahuljica
1 tikvica
1/2 l vode
200 ml pavlake za kuvanje
1 kašičica mirođije
so i biber

PRIPREMA

1. Zagrejati ulje i maslac, pa dodati ovsene pahuljice, malo ih propržiti uz stalno mešanje (ne smeju da zagore).

2. Dodati na krupno rende izrendanu tikvicu, promešati, posoliti, pobiberiti i naliti vodu. Kad provri, temperaturu smanjiti i ostaviti da krčka nekoliko minuta sve dok tikvica ne omekša.

3. Na kraju sipati pavlaku za kuvanje, dodati mirođiju, pustiti da čorba baci ključ, pa je toplu poslužiti.

Džem od kajsija i šargarepe

SASTOJCI

500 g očišćenih kajsija
600 g očišćene šargarepe
1,2 kg šećera
sok i kora jednog neprskanog limuna

PRIPREMA

1. Kajsije isecite na komade, pomešajte s očišćenom i narendanom šargarepom, šećerom, korom i sokom od jednog limuna. Ostavite da odstoji 20 minuta.

2. Stavite da se kuva, a kad provri, smanjite vatru i lagano mešajte. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu, negde oko sat vremena. Sipajte u tegle i ređajte ih u zagrejanu rernu na 80 stepeni.

3. Kad se na površini džema uhvati korica, rernu isključite, tegle zatvorite i vratite ih u rernu do sledećeg dana da se postepeno hlade.