Sahranjen bombaš iz Lokerbija

Sahrana, po tradicionalnim muslimanskim običajima, održana je u predgrađu Džanzur, zapadno od centra libijske prestonice

TRIPOLI - Jedini krivac za rušenje "Pan Amovog" aviona 1988. iznad Lokerbija u Škotskoj u kome je poginulo 270 ljudi, Libanac Abdelbaset Ali Mohmet al Megrahi sahranjen je, tvrdeći do poslednjeg dana da je nevin.
Sahrana, po tradicionalnim muslimanskim običajima, održana je u predgrađu Džanzur, zapadno od centra libijske prestonice, prenela je agencija AFP.

Megrahi (60) umro je juče u postelji u Tripoliju okružen porodicom, skoro tri godine od kada ga je škotska vlada oslobodila iz zatvora, na osnovu teške dijagnoze raka prostate i prognoza da neće dugo živeti.

Do poslednjeg dana Megrahi je tvrdio da je nevin i da "nikada nije bilo jasnih dokaza njegove krivice", ali njegova smrt je oživela raspravu o tome da li je presuda bila pogrešna i pokrenula oštre suprostavljene reakcije u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Megrahi je 2001. godine osuđen za postavljanje bombe u "Pan Amov" avion na letu 103 iznad Lokerbija, kada je poginulo 270 ljudi, od kojih 11 žitelja tog grada na koje su pali delovi srušene letilice.