Domaća nutela

U pleh za pečenje stavite masni papir ili aluminijumsku foliju, rasporedite lešnike i pecite ih oko 15 minuta (nakon sedam minuta ih promešajte)

Sastojci:
♦ 100 g lešnika
♦ 90 g šećera
♦ 1 kašika šećera u prahu
♦ 100 g tamne čokolade (ili 50 g čokolade i 2 velike kašike kakaoa)
♦ 70 g maslaca
♦ 1 dl mleka

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U pleh za pečenje stavite masni papir ili aluminijumsku foliju, rasporedite lešnike i pecite ih oko 15 minuta (nakon sedam minuta ih promešajte).

Kad ih izvadite iz rerne, ostavite ih da se prohlade, a potom ih kuhinjskom krpom dobro protrljajte kako biste s njih skinuli ljuske. Ono što ne spadne ogulite rukom, a ako delić ljuske ne uspete da skinete - ne brinite, neće pokvariti namaz (ljuska namaz čini gorkim).

Očišćene lešnike ubacite u električnu seckalicu i usitnite ih što sitnije možete, a nekoliko puta ih i promešajte kako bi se odvojili od zida posude (ne možete ih usitniti tako da tekstura bude kao u originalu, već ćete u njemu imati najsitnije komadiće lešnika, koji nimalo ne smetaju).

Na pari istopite čokoladu, kakao i maslac. U seckalicu s lešnicima dodajte mleko i šećer i dobro izmešajte. Dobijenu masu ulijte u čokoladu, promešajte varjačom i „nutela“ je gotova. Sipajte je u teglu, ohladite i uživajte. Čuvajte je u frižideru.