Savet

NIJE SAMO DO TOGA ŠTA JEDETE: 3 razloga zbog kojih ne možete da smršate!

Foto: Profimedia

Mnogi su ranije mislili da je mršavljenje jednostavno - unosiš manje kalorija i smršaš.

Međutim, nutricionista dr Libi Viver se tokom svoje karijere susretala sa ljudima koji trče maratone i opsesivno broje kalorije, a opet imaju koji kilogram viška. Upravo zato ona tvrdi da postoje manje poznati razlozi zbgo kojih ljudi ne uspevaju da smršaju.

Stres

Povezanost između stresa i gojaznosti je do sada mnogo puta dokazana, a dr Viver tvrdi da je to jedan od glavnih razloga za to što neki ljudi ne uspevaju da skinu višak kilograma. Ona je čak imala klijentkinju koja je redovno trčala maratone, a koja je svoje telo izložila tolikom stresu da se zbog toga ugojila.

Kada smo izloženi stresu, objašnjava doktorka, naše telo ne koristi masti kao "gorivo", već koristi glukozu. Zbog toga nam se traže slatkiši kada potrošimo "gorivo".

Foto: Profimedia

Takođe, pod stresom se proizvodi hormone kortizol, koji usporava metabolizam.

S obzirom na to da je nemoguće da potpuno izbegnete stres, nutricionistkinja savetuje da svakog dana po nekoliko minuta odvojite za pravilno disanje.

- Disanje iz dijafragme ublažava stres. Obratite pažnju da vam se prilikom udaha pomera stomak, a ne pluća - savetuje dr Viver.

Menstruacija može da se "umeša"

U nedelji pred ciklus može se pojaviti koji kilogram više, a sve za to što se u telu zadržava tečnost zbog povišenog nivoa hormona estrogena. U tom period opada nivo hormona pogesterona, što pogoršava stvar.

"To je anti-anksiozni i diuretički hormone koji pomaže da se oslobodite viška tečnosti", objašnjava Viverova.
Snižen nivo progesterone može da utiče na to koju hranu žena bira da jede, a neretko dovodi do želje za slatkišima i utiče na motivaciju za vežbanje.

Nutricionistkinja savetuje da pred menstruaciju pijete čaj umesto kafe, kako biste smanjili nadutost.

Emocionalno prejedanje

Dr Viver kaže da svojim klijentima često postavlja pitanje: "Zašto radiš to što radiš, kad znaš to što znaš".

"Svi znaju da to što pojedu celu čokoladu posle večere neće doneti ništa dobro, ali to je posledica podsvesnog osećanja "nisam dovoljno dobar’". Tokom dana preživljavamo svoje male uspehe i neuspehe, imamo loš sastanak, loš dan, iznerviraju nas kolege, a onda nas sve te emocije "stignu" uveče kada dođemo kući i samo želimo da se opet osećamo dobro. Neki misle da će im hrana u tome pomoći", kaže nutricionistkinja.

Sledeći put kada dođete u iskušenje da negativna osećanja prevaziđete hranom, setite se da osećanja nikome nisu naudila, da će proći, ali će vam višak hrane svakako nauditi, kaže ona.