SASTOJCI
- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dl ulja
- soli po želji
- 1 velika kašika šećera
PRIPREMA
1. Paprike ispeći u rerni, pa ih odmah nakon pečenja staviti u plastične kese na nekoliko minuta da omekšaju kako bi se koža lakše gulila. Kad se malo ohlade, svaku ogulite i očistite od semenki, pa ih stavite u veliku cediljku ili na mrežastu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscedile (neka se cede najmanje tri sata).
2. Patlidžane ispecite u rerni, potom ih na isti način kao paprike zadržite kratko u kesici i potom ih ogulite i ostavite da se ocede.
3. Oceđenu papriku i patlidžan sameljite na mašini za mlevenje mesa, pa masu prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.
4. Tokom kuvanja ulje treba postepeno dodavati (po 1 dl svakih 20 minuta) uz neprekidno mešanje (ulje ne sme da izbije na površinu). Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov jeste da pređete varjačom po dnu lonca, nakon čega bi trebalo da ostane trag, to jest da se vidi dno lonca.
5. So i šećer dodajte u poslednjih 20 minuta kuvanja.
6. U međuvremenu, dok se ajvar kuva, pripremite tegle. Oprane i osušene zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, stavite u kartonsku kutiju i prekrijte stolnjakom ili ćebetom pa ostavite da se postepeno hlade (24 sata), a potom ih stavite na hladno i mračno mesto.