Iako su prošli vekovi, potomci Maja i španskih kolonizatora i danas uživaju u specijalitetima ovog naroda.
Čokolada
Maje su bili prvi ljudi koji uzeli seme kakaoa i odlučili da uživaju u toploj čokoladi, piše za National Geographic Travel Majkl Šapiro, i to kao u ceremonijalnom eliksiru ili u trenucima kada su želeli da poboljšaju raspoloženje, piše National Geographic Srbija.Za Maje, kakao je bio sveti dar bogova, a zrno kakaoa korišćeno je i kao valuta! Majanski bog i zaštitnik trgovaca Ek Čua bio je ujedno i zaštitnik useva kakaoa.
Avokado i gvakamole
Avokado je veoma popularna tropska voćka i potiče iz današnjeg južnog Meksika i Gvatemale. Za drevne Maje, on je bio dragocen: njegov pun ukus oduševljavao je ovaj narod. Čak i danas se ljudi iz Antigve Gvatemale nazivaju panza verde („zeleni stomak“) zbog toga koliko se lokalno stanovništvo oslanjalo na ovo voće.
Ukoliko se avokado pomeša sa čilijem, crnim i belim lukom, korijanderom i limunom ili limetom, dobijate gvakamole – predjelo bogatog ukusa koje je veoma popularno širom sveta, a posebno u Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Avokado je veoma popularna tropska voćka i potiče iz današnjeg južnog Meksika i Gvatemale. Za drevne Maje, on je bio dragocen: njegov pun ukus oduševljavao je ovaj narod. Čak i danas se ljudi iz Antigve Gvatemale nazivaju panza verde („zeleni stomak“) zbog toga koliko se lokalno stanovništvo oslanjalo na ovo voće.
Ukoliko se avokado pomeša sa čilijem, crnim i belim lukom, korijanderom i limunom ili limetom, dobijate gvakamole – predjelo bogatog ukusa koje je veoma popularno širom sveta, a posebno u Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Wikimedia Commons
Pok čuk
Ne samo da je ovo jelo zadržalo sastojke koje su u njegovoj pripremi koristile Maje nego je i sačuvalo i ime koje su mu pripadnici ovog naroda nadenuli. Poc na majanskom znači „peći“, a chuc „ugalj“.
Pok čuk je specijalitet koji se tradicionalno vezuje za Jukatan, a potiče iz vremena kada se rok trajanja mesu produžavao uz pomoć soli. Svinjetina termički obrađena na tihoj vatri se kombinuje sa sokom pomorandže, a servira se uz avokado i, u današnje vreme, pirinač i pasulj.
Mičelada
Stanovnici današnjeg južnog Meksika uživaju u začinjenoj hrani, ali i u začinjenom pivu – baš kao i Maje! Mičelada se pravi mešanjem piva, soka limete i određenim sosovima, začinima i paprikama.
Tortilje od kukuruza
Po legendi, Maje su verovale da su napravljene od kukuruza, tačnije od testa napravljenog kukuruzovim brašnom. Nimalo ne čudi što je kukuruz bio osnova ishrane Maja, pa ni to što su od njega pravili tortilje, kakve se i danas mogu naći u Gvatemali.
Ne samo da je ovo jelo zadržalo sastojke koje su u njegovoj pripremi koristile Maje nego je i sačuvalo i ime koje su mu pripadnici ovog naroda nadenuli. Poc na majanskom znači „peći“, a chuc „ugalj“.
Pok čuk je specijalitet koji se tradicionalno vezuje za Jukatan, a potiče iz vremena kada se rok trajanja mesu produžavao uz pomoć soli. Svinjetina termički obrađena na tihoj vatri se kombinuje sa sokom pomorandže, a servira se uz avokado i, u današnje vreme, pirinač i pasulj.
Mičelada
Stanovnici današnjeg južnog Meksika uživaju u začinjenoj hrani, ali i u začinjenom pivu – baš kao i Maje! Mičelada se pravi mešanjem piva, soka limete i određenim sosovima, začinima i paprikama.
Tortilje od kukuruza
Po legendi, Maje su verovale da su napravljene od kukuruza, tačnije od testa napravljenog kukuruzovim brašnom. Nimalo ne čudi što je kukuruz bio osnova ishrane Maja, pa ni to što su od njega pravili tortilje, kakve se i danas mogu naći u Gvatemali.
Profimedia
Tradicionalni doručak
Tipičan majanski doručak sastoji se od omleta, pasulja, prženih banana i sira. Uz sve to, ovaj narod je izjutra uživao u tortiljama od kukuruza.
Kafa
U Gvatemali danas možete naći ostatke velike ljubavi Maja prema kafi, posebno u Kvecaltenangu, gde turisti često uživaju u organskoj kafi dok posmatraju vulkan Santa Marija i zamišljaju nekadašnje stanovnike ovog prostora kako na istovetan način uživaju u prirodi ovog dela sveta.
Tipičan majanski doručak sastoji se od omleta, pasulja, prženih banana i sira. Uz sve to, ovaj narod je izjutra uživao u tortiljama od kukuruza.
Kafa
U Gvatemali danas možete naći ostatke velike ljubavi Maja prema kafi, posebno u Kvecaltenangu, gde turisti često uživaju u organskoj kafi dok posmatraju vulkan Santa Marija i zamišljaju nekadašnje stanovnike ovog prostora kako na istovetan način uživaju u prirodi ovog dela sveta.
Profimedia
Orćata i Hamajka
Ovo drugo piće poznato je i kao agua de jamaica ili jamaica i veoma prepoznatljivo i samim izgledom: svetlocrvene je boje, a pravi se od vode, cveta hibiskusa i šećera. Veoma je bogato vitaminom C i idealan način da se današnji stanovnici prostora na kojem su nekada živele Maje osveže tokom vrelih letnjih dana.
Orćata je, s druge strane, spoj pirinčanog mleka, tucanog badema, cimeta i šećera.
Ovo drugo piće poznato je i kao agua de jamaica ili jamaica i veoma prepoznatljivo i samim izgledom: svetlocrvene je boje, a pravi se od vode, cveta hibiskusa i šećera. Veoma je bogato vitaminom C i idealan način da se današnji stanovnici prostora na kojem su nekada živele Maje osveže tokom vrelih letnjih dana.
Orćata je, s druge strane, spoj pirinčanog mleka, tucanog badema, cimeta i šećera.
Profimedia
Tamale
Istraživanje gastronomije Maja ne bi bilo potpuno ukoliko ne bismo pomenuli tamale, koje se prave od kukuruza i pune piletinom, svinjetinom, povrćem, ponekad i sirom, a potom se uvijaju u komine od kukuruza ili koru i lišće bananane. One su bile neizostavan deo svih majanskih svetkovina i ceremonija.
Poseban sos
Xni-pec, sos koji se pravi od paradajza, crnog luka, luk, limete, korijandera, pomorandži i soka grejpfruta danas je veoma popularan na teritoriji na kojoj su nekada živele Maje, a mnogi ne znaju da je ovaj narod prvi osmislio ovaj spoj.
Sa sajta National Geographic Srbija preporučujemo vam još:
POGLED U PONOR: Fotograf zaronio u drevnu majansku rupu za žrtvovanje
Prelep način da promovišemo kulturu svoje zemlje: Baš svako može da se uključi!
Tradicija stara 800 godina: Kako se pravi papir koji vreme ne može da uništi?
Doktor koji je na Antarktiku sam sebi operisao slepo crevo (VIDEO)
Prvi put snimljena svetlost koju emituje ljudsko telo!
Istraživanje gastronomije Maja ne bi bilo potpuno ukoliko ne bismo pomenuli tamale, koje se prave od kukuruza i pune piletinom, svinjetinom, povrćem, ponekad i sirom, a potom se uvijaju u komine od kukuruza ili koru i lišće bananane. One su bile neizostavan deo svih majanskih svetkovina i ceremonija.
Poseban sos
Xni-pec, sos koji se pravi od paradajza, crnog luka, luk, limete, korijandera, pomorandži i soka grejpfruta danas je veoma popularan na teritoriji na kojoj su nekada živele Maje, a mnogi ne znaju da je ovaj narod prvi osmislio ovaj spoj.
Sa sajta National Geographic Srbija preporučujemo vam još:
POGLED U PONOR: Fotograf zaronio u drevnu majansku rupu za žrtvovanje
Prelep način da promovišemo kulturu svoje zemlje: Baš svako može da se uključi!
Tradicija stara 800 godina: Kako se pravi papir koji vreme ne može da uništi?
Doktor koji je na Antarktiku sam sebi operisao slepo crevo (VIDEO)
Prvi put snimljena svetlost koju emituje ljudsko telo!